Папа: Передавання віри – це обов’язок батьків
  • Нед, 13/01/2019 - 14:58

Згідно зі звичаєм, у свято Господнього Хрищення Папа охристив немовлят, які протягом року народилися в сім’ях ватиканських працівників

«Передавати віру – це ваше завдання», – наголосив Папа Франциск, звертаючись до батьків у проповіді на Святій Месі, під час якої він уділив Святе Таїнство Хрищення 27 немовлятам. У Ватикані склався звичай, що в свято Господнього Хрищення, яке Церква латинського обряду відзначає в неділю після урочистості Богоявлення Господнього, Святіший Отець служить Святу Месу в Сикстинській каплиці Апостольського палацу, під час якої уділяє цю Святу Тайну немовлятам. В основному йдеться про дітей, що народилися в сім’ях ватиканських працівників.

Тож і в неділю, 13 січня 2019 р., під всесвітньовідомими фресками Мікеланджело знову залунав дитячий плач, а Глава Католицької Церкви приєднав до Христового Містичного Тіла 12 хлопчиків і 15 дівчаток. Проповідуючи експромтом після прочитаного уривку з Євангелії, він звернув увагу на те, що на початку богослуження прозвучало запитання до батьків: «Чого просите для своїх дітей?», на що ті відповіли: «Віри».

Як зростає віра?

«Ви просите в Церкви для своїх дітей віру, і сьогодні вони отримають Святого Духа, дар віри, влитий у їхнє серце, в їхню душу. Але ця віра повинна розвиватися, зростати», – вів далі проповідник, зауваживши, що на це хтось скаже: «О, так! Вони повинні її вивчати».

«Так, – відповідає Папа, – коли вони підуть на катехизацію, то належно навчатимуться віри, вивчатимуть катехизм. Але перед тим, як бути вивченою, віра повинна бути переданою, а це завдання лежить на вас. Ось яке завдання ви сьогодні отримуєте: передавати віру».

Віра передається життям

Святіший Отець підкреслив, що це завдання виконується вдома, оскільки віра передається материнською мовою, мовою родини, в домашній атмосфері. Отож, на батьках лежить завдання «передавати віру прикладом та словами», наприклад, навчивши робити знак святого хреста, «що є дуже важливим». Саме цього слід навчити перш усього.

«Але важливо передавати віру своїм життям вірою: щоб вони бачили любов подружньої пари, бачили мир у домівці, бачили, що там перебуває Ісус. І дозволю собі поділитися з вами порадою, вибачте, але раджу вам наступне: ніколи не сваріться перед дітьми. Ніколи. Це нормально, що подружжя може посваритися. Було б дивним, якщо цього б не траплялося… Але робіть це так, щоб вони цього не бачили», – наголосив Папа, звернувши увагу на те, що діти переживають велику тривогу, коли бачать, як батьки сваряться. «Це порада, яка допоможе вам у передаванні віри», – додав він, заохочуючи батьків протягом всього обряду мати на думці те, що їхнім завданням є передавати віру.

Хор плачу…

Завершуючи своє коротеньке повчання, проповідник скерував думку до найменших, але головних героїв цієї події. Він зауважив, що вони сьогодні опинилися «в дивному для себе» середовищі. Крім того, можливо, є голодними. Вони не знають, що може трапитися, а тому плачуть, мовляв: «Починаю плакати, а далі побачимо, що буде…».

«Це форма захисту. Тож кажу вам, почувайтеся зручно», – мовив Святіший Отець до батьків, заохочуючи припильнувати, аби дітям не було душно, якщо вони занадто сповиті, а якщо плачуть, бо голодні, то спокійно погодувати. «В чому полягає небезпека? Вони мають хорове покликання. Починає плакати один, і відразу інший йому відповідає, так що виникає хор плачу. Отож, продовжуємо обряд в мирі та з усвідомленням того, що саме вам належить передавати віру», – сказав Папа, після чого розпочалися обряди Хрищення.