Папа перевів чотирьох кардиналів до рангу кардиналів-єпископів
  • Втр, 26/06/2018 - 16:18

У вівторок, 26 червня 2018 р., у Ватикані повідомлено про те, що Папа Франциск вніс зміни в структуру Колегії Кардиналів.

У рескрипті за підписом архиєпископа Анджело Беччіу, Заступника Державного Секратаря із загальних питань, зазначається, що протягом останніх десятиріч Колегія Кардиналів значно розширилася, натомість у внутрішньому устрої, поряд з тим, як кількість кардиналів-дияконів і кардиналів-пресвітерів дуже збільшилася, кількість кардиналів-єпископів протягом тривалого періоду залишається незмінною.

Тому, бачачи необхідність розширити актуальний склад Ордену Єпископів, Святіший Отець Франциск під час аудієнції, наданої архиєпископові Беччіу 12 червня 2018 року, вирішив приєднати до складу кардиналів-єпископів, прирівнявши їх в усіх правах до кардиналів, що носять титул приміських дієцезій, наступних достойників:

Його Еміненцію П’єтро Пароліна, Державного Секретаря;
Його Еміненцію Леонардо Сандрі, Префекта Конгрегації Східних Церков;
Його Еміненцію Марка Уелле, Префекта Конгрегації в справах єпископів;
Його Еміненцію Фернандо Філоні, Префекта Конгрегації Євангелізації народів.

Промульгація цього рескрипту відбудеться через публікацію в «L’Osservatore Romano», а в дію він вступає 28 червня 2018 року.

Структура Колегії Кардиналів

Нагадаємо, що кожен кардинал, на знак особливої близькості з Єпископом Риму, носить титул однієї з церков Римської дієцезії або стародавніх приміських дієцезій. Згідно з рангу, вони поділяються на кардиналів-єпископів, до яких належать ті, які носять титул приміських дієцезій та патріархи Східних Католицьких Церков, що зберігають титул своїх патріарших осідків, кардиналів-пресвітерів, якими є кардинали, що очолюють місцеві Церкви в світі та носять титул римських храмів, та кардинали-диякони, якими є члени Римської Курії, що носять титули давніх римських дияконій.

З-поміж кардиналів-єпископів, зокрема, обирається Декан Колегії Кардиналів.