Папа: період відпустки – нагода зблизитися з Божим словом
  • Пон, 18/07/2022 - 11:34

Практичні зусилля є цінними і потрібними, але вони повинні випливати зі слухання Божого слова. Про це говорив Папа Франциск у своїй недільній проповіді.

«Жива домашня картина», як охарактеризував Папа Франциск євангельську розповідь про візит Ісуса до сестер Марти і Марії, була в центрі уваги роздумів, якими він поділився перед проказуванням молитви «Ангел Господній» у неділю, 17 липня 2022 року. Євангелист Лука описує, як Ісус прийшов до домівки друзів. Марта відразу взялася за працю, щоби подбати про прийняття гостей, натомість Марія сіла в ногах Ісуса, щоб Його слухати. Марта почала дорікати і попросила Учителя, аби сказав сестрі, щоб їй допомогла. На це Ісус відповів: «Марто, Марто,  ти побиваєшся і клопочешся про багато, одного ж потрібно. Марія ж вибрала кращу частку, що не відніметься від неї».

Краща частка

Як зауважив Святіший Отець, Мартин докір нам здається доречним, ми готові признати за нею правоту. Відповідь Ісуса «вражає», але це не вперше Він «перевертає наш спосіб мислення». То чому Господь, «цінуючи великодушну турботу Марти», віддає перевагу наставленню Марії? Шукаючи відповідь на це запитання, Єпископ Риму сказав, що «філософію» Марти можна описати словами: «перше – обов’язок, приємність – потім». І дійсно, гостинність «складається не з гарних слів», а вимагає зусиль, щоби гість почувався добре прийнятим. Ісус признає зусилля Марти, але дає зрозуміти, що «існує новий порядок пріоритетів», «краща частка», якій потрібно віддати перше місце. Нею є «слухання слів Ісуса».

Зупинитися та слухати

Папа звернув увагу на те, що Марія «не слухала на ходу, роблячи щось інше, але сіла біля ніг Ісуса». «Вона зрозуміла, що Він не є гостем, як інші. На перший погляд могло здаватися, що Він прийшов, щоб отримувати, бо потребував їжі та помешкання. В дійсності ж Учитель прийшов, аби дарувати Себе через Своє слово», – підкреслив Наступник святого Петра, додаючи, що Ісусове слово не є абстрактним, але торкається життя та формує його, змінює, визволяє від тіні зла, вливає невичерпну радість. І тому Марія віддає йому перше місце, зупиняється і слухає. «Це нічого не відбирає у цінності практичних зусиль, але вони не повинні випереджувати слухання Ісусового слова, а випливати з нього, повинні надихатися Його Духом», – наголосив Святіший Отець, зазначивши, що в іншому випадку йтиме мова про «безплідний активізм».

Цінна нагода

Підсумовуючи, Папа заохотив використати період відпусток на те, щоби «зупинитися та віддатися слуханню Ісуса». Адже сьогодні дедалі важче знайти вільні хвилини для медитації… І ліній період може бути цінним також і на те, щоби «відкрити Євангелію та повільно, без поспіху почитати її», дозволивши цим сторінкам поставити нам запитання про наше життя, про те, чи воно згідне з тим, що каже Ісус. «Зокрема, запитуймо себе: коли починаю день, то відразу з головою занурююся в те, що потрібно зробити, а чи шукаю спочатку натхнення у Божому слові?» – заохотив Святіший Отець, запевняючи у тому, що коли вранці виходитимемо з дому, «зберігаючи у пам’яті слово Ісуса», то цим словом буде позначений наш день і наші дії. «Нехай же Діва Марія навчить нас обирати кращу частку, що ніколи не відніметься», – побажав він.

Оплески для блаженного

Після проказування молитви «Ангел Господній» Папа Франциск поділився радістю з приводу чергової беатифікації. Він сказав, що напередодні в німецькому місті Елльванґені був проголошений блаженним о. Йоганн Філіп Єнінґен, священик з Товариства Ісусового, що жив і трудився наприкінці ХVІІ сторіччя. «Невтомний благовісник Євангелія досягав людей усіх суспільних станів, черпаючи натхнення з великого апостольського духу та особливої Марійської набожності. Нехай же приклад і заступництво цього священика допоможе нам відчувати радість, коли ділимося Євангелієм з нашими ближніми», – сказав він, закликавши привітати нового блаженного оплесками.