Папа: Першими адресатами Заключного документа є ми самі
  • Нед, 28/10/2018 - 10:03

Хоч ми є грішниками, наша Мати-Церква є святою. На цьому наголосив Святіший Отець у своєму подячному слові на завершення синодальних праць, підкреслюючи, що результатом Синоду не є документи, а початок душпастирського переосмислення

Синод – це не парламент, але захищений простір, призначений для того, аби там міг діяти Святий Дух. На це звернув Папа Франциск у своєму подячному слові з нагоди завершення синодальних праць, після того, як було прийнято Заключний документ. Саме тому, за його словами, інформація подається в загальному, а не детально. «Не забуваймо, що це Святий Дух тут працював», – наголосив він.

Результат – не документи, а наші дії

Далі Святіший Отець підкреслив, що «результатом Синоду не є документ», адже «ми переповнені документами». Він зауважив, що не знає, чи документ матиме наслідки назовні, але переконаний, що він повинен «діяти в нашому серці». «Це ми є його адресатами, а не люди ззовні, – додав він. – А щоб цей документ подіяв, потрібна молитва, слід вивчати його, простити світла. Він призначений, в першу чергу, для нас».

Наша Мати-Церква потребує захисту молитвою і покутою

Папа також зауважив, що останні три пункти документа, присвячені святості, показують нам, чим є Церква. «Наша мати є святою, але ми, її діти, є грішниками. Всі ми є грішниками», – сказав він, наголошуючи, що наші гріхи стають нагодою для «Великого Обвинувача», тобто, диявола, обвинувачувати, викликати переслідування.

«Але Церква не забруднюється: її діти – так, всі ми забруднені, але мати – ні. А тому настав час боронити Матір. А від Великого Обвинувача захищаємо її молитвою та покутою», – мовив Папа, заохочуючи не припиняти молитися в наміренні Церкви, до чого він закликав протягом жовтня.

Подяка

На початку своєї промови, виголошеної експромтом, Папа подякував всім, хто трудився над успішним перебігом синодальної асамблеї, скерувавши окрему думку до молоді, що брала в ній участь.

Перед Святішим Отцем з коротким словом звернулися патріарх Луїс Рафаїл кардинал Сако, Глава Халдейської Католицької Церкви, один з Делегованих Президентів цього Синоду, та кардинал Лоренцо Балдіссеррі, Генеральний Секретар, які подякували Главі Католицької Церкви за скликання, супровід та участь в працях асамблеї. Окремі слова подяки прозвучали на адресу всіх причетних до організації праці Синоду: від делегованих президентів до допоміжного персоналу, перекладачів та співробітників секретаріату.

Користаючи з нагоди, кардинал Сако закликав не забувати про страждання християн Сходу, адже коли на Сході не залишиться християн, то християнство залишиться без коріння.