Папа підніс Апостольський Екзархат для українців греко-католиків у Франції до гідності єпархії
  • Суб, 19/01/2013 - 00:00

У суботу, 19 січня 2013 р., у Ватикані повідомлено про те, що Папа Бенедикт XVI підніс до гідності єпархії дотеперішній Апостольський Екзархат для українців візантійського обряду, що проживають у Франції, надаючи їй титул «Паризької єпархії Святого Володимира Великого для українців візантійського обряду», а першим Єпархом Святіший Отець призначив Преосвященного владику Бориса Ґудзяка, дотеперішнього Екзарха.

 

Пригадаємо, що владика Борис Ґудзяк народився 24 листопада 1960 року в місті Сиракузи у Сполучених Штатах Америки в сім’ї українських емігрантів з Львівщини. Освіту здобував в Сиракузькому Університеті, отримавши бакалаврат з біології та філософії, а богословські студії завершив у Папському Урбаніанському Університеті (1980-1983) та Папському Східному Інституті (1994-1995) ліценціатом із східного богослов’я.

 

1992 року Борис Ґудзяк прибув до Львова, де став засновником Інституту Історії Церкви, який очолював до 2002 року. 1993 року блаженніший Мирослав Іван Любачівський призначив його головою комісії з відновлення Львівської Богословської Академії, якої від 1995 року він був Віце-ректором, а від 2000 року – Ректором.

 

На основі академії 2002 року засновано Український Католицький Університет, а першим ректором призначено о. Бориса Ґудзяка, який 1998 року прийняв ієрейські свячення.

 

21 липня 2012 р., Святіший Отець Бенедикт XVI призначив його Апостольським Екзархом для українців греко-католиків у Франції. Хіротонія владики Бориса Ґудзяка відбулась 26 серпня 2012 року в архикатедральному соборі святого Юра у Львові, а інтронізація відбудеться 2 грудня 2012 року в Соборі Паризької Богоматері.

 

Владика Борис Ґудзяк є автором понад п’ятдесяти наукових праць і публікацій про історію Церкви, богословську освіту та на різні теми суспільно-культурного характеру.

 

Екзархат Української греко-католицької Церкви з осідком у Парижі був заснований 22 липня 1960 року. Першим Екзархом був призначений тодішній Протоігумен ОО. Редемтористів в Канаді, о. Володимир Маланчук. При створенні територія екзархату обмежувалася тільки до Франції, пізніше, з призначенням другого Екзарха, Владики Михаїла Гринчишина, ЧНІ, його душпастирській опіці були доручені також українські греко-католики, що проживають у країнах Бельгії, Нідерландів, Люксембургу та Швейцарії.

 

Джерело: Радіо Ватикан