Папа підприємцям: бідність перемагається, створюючи робочі місця
  • Втр, 18/10/2022 - 13:23

Про потребу економічного навернення говорив Папа Франциск, зустрічаючись у понеділок з делегацією іспанських підприємців.

Війна та криза довкілля несуть загрози для економіки та для суспільного життя, а тому нагальним стає запропонувати відповідну економіку, спроможну зробити внесок у вирішення великих проблем. Такими думками Папа Франциск ділився, приймаючи у понеділок, 17 жовтня 2022 р., делегацію від іспанської Конфедерації асоціацій молодих підприємців та Конфедерації підприємців Ґалісії.

На служінні всім

Святіший Отець зауважив, що також і сьогодні розкіш небагатьох супроводжується злиднями надто багатьох людей. З цього випливає заохочення не забувати, що «економічна діяльність призначена для служіння людині, не лише небагатьом, а всім, особливо, вбогим». Вона також не стоїть понад природою, а «повинна піклуватися про неї, адже від цього залежать майбутні покоління». Потрібно також не плутати «економіку» з «фінансами», адже фінансова сфера часто схожа до мильної бульбашки.

Пророчий вимір

Папа запропонував підприємцям три напрямки, першим з яких є пророчий вимір, без якого «економіка, як і вся людська діяльність загалом, є сліпою». У Біблії пророк – це той, хто говорить від імені Бога, передає Його послання. «В настільки складному контексті як сьогоднішній, позначений війною та екологічною кризою, ви повинні розвивати своє служіння, скажімо, як пророки, що звіщають і розбудовують спільний дім, шануючи всі форми життя, цікавлячись добром усіх та підтримуючи мир», – пояснив він.

У стосунках з Богом

З цього випливає фундаментальність другої мети, яку Святіший Отець вказав підприємцям і якою є піклування про стосунки з Богом. Адже геройство, якого сучасний світ потребує з боку ділових людей, буде сталим, якщо матиме міцне коріння. «Економічне навернення буде можливим тоді, коли ми переживемо навернення серця; коли будемо здатними більше думати про потребуючих, коли навчимося протиставити спільне благо індивідуальному добру, коли зрозуміємо, що брак любові та справедливості в наших стосунках є наслідком недбайливості щодо наших стосунків із Творцем, що відбивається також і на нашому спільному домові», – сказав Папа, закликаючи не забруднювати довкілля, пам’ятаючи, що «майбутнє ще в наших руках, ще можливо розвернути тенденцію».

Боротьба з бідністю

Третя річ, яку за словами Наступника святого Петра слід пам’ятати, є взаємозв’язок між працею та бідністю. Не йдеться про те, щоби любити бідність, її потрібно долати, створюючи робочі місця, щоби давати ближньому гідність. «На основі цінностей праці та вбогості, що включають повне уповання на Бога, а не на речі, можна створити економіку, яка примирить між собою учасників різних етапів виробництва, без взаємної зневаги, без творення ще більшої несправедливості та без холодної байдужості», – переконаний Святіший Отець, який зазначив, що «одним із головних завдань підприємця є піклування – про своє підприємство, про найманих працівників, про спільний дім».