Папа підтримує соціально-відповідальні інвестиції
  • Втр, 17/06/2014 - 01:29

Важливо, щоб етика зайняла своє місце у фінансовій сфері, а ринки стали на службу інтересам народів і загального добра людства, нагадав Папа Франциск під час аудієнції для учасників конференції "Інвестувати в бідність", яка 16-17 червня 2014 року триває у Ватикані з ініціативи Папської ради "Iustitia et pax". Головною темою форуму є "імпакт-інвестування" - клас нових економічних технологій, в основі яких лежить принцип "сполученої цінності", який врівноважує підприємницьку діяльність і соціальні складові інвестування. За словами Папи, мова йде про один з проявів солідарності з бідними і маргіналізованими.

"Імпакт-інвестор постає в якості інвестора, який розуміє існування важкої ситуації нерівності, глибокого соціального дисбалансу і тяготливого стану бідності, в який потрапляють цілі народи. Він звертається до фінансових інститутів, які використовують ресурси для сприяння економічному та соціальному розвитку бідних народів, з інвестиційними фондами, призначеними задовольнити їхні базові потреби, пов'язані з сільським господарством, доступом до води, можливістю отримання гідного життя за доступними цінами і первинних послуг у сфері охорони здоров'я та освіти ", - пояснив Папа.

Такі інвестиції, за словами Папи Франциска, роблять позитивний внесок на користь бідних народів, а "фінансова віддача для інвесторів є більш змістовною в порівнянні з іншими видами інвестицій". Папа вважає, що не можна спокійно реагувати на домінацію фінансових ринків над цілими народами. Він назвав "великим скандалом" спекуляцію на вартості продуктів харчування, яка призводить до важких наслідків для найбідніших і закликав керівництво країн сприяти етичним інвестиціям високого соціального значення.