Папа: Питання пошани до життя і сім’ї не можуть бути предметом компромісу
  • Пон, 04/05/2015 - 18:27

Питання, які стосуються гідності людини, захисту життя, подружжя та статі не можуть бути предметом компромісу в діалозі. На цьому наголосив Папа Франциск, приймаючи у понеділок, 4 травня 2015 р., делегацію Євангельсько-Лютеранської Церкви. У світлі 50-річчя Декрету Другого Ватиканського Собору про відновлення єдності, він наголосив, що сьогодні неможливо не звертати увагу на екуменізм, адже «поділ між християнами не лише відкрито суперечить волі Христа, але є також ганьбою перед світом».

Глава Католицької Церкви визнає, що на шляху до «повної і видимої єдності у вірі, житті Святими Тайнами та церковному таїнстві» ще необхідно багато чого зробити, але висловлює впевненість у тому, що «Дух Утішитель завжди буле світлом та силою як для духовного екуменізму, так і для богословського діалогу». Свідченням цього може бути документ «Від конфлікту до сопричастя», приготований відповідною змішаною комісією.

«Покликання до наслідування Господа нашого Ісуса Христа, – додав Папа, – включає також переконливий заклик до спільного заанґажування в харитативній сфері», допомагаючи тим, «які особливо потребують нашого милосердя». Особливою спонукою до зростання у братерському сопричасті він назвав «свідчення наших переслідуваних братів і сестер».

«Актуальним і невідкладним є питання гідності людського життя, яке завжди повинно бути пошанованим, такими ж є теми, які стосуються родини, подружжя і статі, яких не можна замовчувати чи ігнорувати, боячись піддати загрозі вже досягнуту екуменічну згоду. І гріхом буде, якщо в цих питанням викристалізуються нові конфесійні відмінності», – наголосив Єпископ Риму, запевнивши у тому, що молиться за зміцнення католицько-лютеранського діалогу.