Папа: пізнавати, поклонятись та йти за Ісусом – єдиним Спасителем
  • Пон, 09/01/2017 - 18:22

Християнське життя є простим, непотрібні дивні або складні речі, вистачить поставити Ісуса в центрі нашого щоденного вибору. На цьому наголосив Папа Франциск, який у понеділок 9 січня 2017 року наново розпочав ранкові Святі Меси в резиденції «Святої Марти» у Ватикані.

Після Христового Різдва римо-католицька Церква розпочала новий літургічний час. 9 січня – це понеділок І звичайного тижня. Як підкреслив Святіший Отець, у центрі християнського життя завжди є Ісус, перше й останнє Слово Отця, Господь всесвіту, Спаситель світу. Немає іншого, Він – єдиний».

«У цьому полягає центр нашого життя – Ісус Христос! – мовив Папа Франциск. – Ісус Христа, Який об’являється, стає видимим, і ми запрошені Його знати, впізнавати у житті, впізнавати Ісуса у багатьох життєвих ситуаціях».

Далі Святіший Отець вказав, що не всі об’явлення є справжніми, що є великі святі, що є важливими, але в осередку всього є Ісус Христос. Без Ісуса немає святих!

Папа поставив присутнім на богослуженні наступне запитання: «Чи центром мого життя є Ісус Христос? Які мої взаємини з Ним?»

Далі він ствердив, що існують три завдання, щоб переконатись, чи насправді Ісус перебуває в осередку нашого життя. Перше завдання полягає в тому, що для того, аби пізнати Ісуса, потрібно Його знати. У Його часи було багато тих, які Його не впізнали: «вчителі закону, первосвященики, книжники, садукеї, фарисеї». Вони переслідували Ісуса, вбили Його. Потрібно запитати самих себе: «Чи я зацікавлений у тому, щоб пізнати Ісуса? Можливо, мене більше цікавить телесеріал, чи базікання або честолюбство, або плітки щодо життя інших людей?»

Святіший Отець наголосив, що для того, щоб пізнати Ісуса, існує молитва, Святий Дух, а також і Євангелія, яку слід носити із собою, аби щоденно читати з неї один уривок. «Це єдиний спосіб пізнати Ісуса! – підкреслив він, додаючи, що дальшу роботу виконує Святий Дух. Це насіння, яке проростає і дозріває завдяки Святому Духові».

А друге завдання – це поклонятись Ісусові, Його адорувати. Не тільки просити в Ісуса та Йому дякувати. Папа Франциск вказує на два способи, щоб адорувати Ісуса, а це молитва поклоніння та тиша. Необхідно звільнити своє серце від усіх інших речей, які нас найбільше цікавлять, яким ми поклоняємось. «Ні! – наголосив Його Святість. – Поклонятись можемо тільки Богові! Всі інші речі можуть бути корисними тільки тоді, коли тоді ми здатні адорувати тільки Господа Бога». Він зазначив, що однією з молитов поклоніння Богові є молитва «Слава Отцеві, і Синові і Святому Духові», але треба намагатись не повторювати її немов папуги, але так, щоб сказати Господеві: «Ти єдиний, Ти є початком і кінцем і я прагну залишитись з Тобою протягом усього життя, на всю вічність. Ти – єдиний! І прогнати геть речі, які нам заважають поклонятись Ісусові», – заохотив Папа Франциск.

Третім завданням, вказаним Святішим Отцем, є наслідувати Ісуса, йти за Ним, що означає поставити Його у центр нашого життя. «Це звичайне християнське життя, дуже просте, але нам потрібно благодаті Святого Духа, щоб Він розбудив у нас це прагнення пізнати Ісуса, поклонятись Ісусові та йти за Ісусом». – мовив Папа і завершив побажанням: «Нехай же у простоті кожного дня, бо для того, аби бути християнами кожного дня, не потрібно дивних речей, речей складних та зайвих, все просто – Господь дає нам ласку пізнати Ісуса, адорувати Ісуса та йти за Ісусом».