Папа: плітки знищують душу
  • Суб, 18/05/2013 - 20:25

Під час Літургії в Домі св. Марти, яку служив вранці 18 травня  Папа  Франциск, він закликав не бути християнами з хорошими манерами і поганими звичками.

 

Свою проповідь Понтифік присвятив поширеній  навіть серед віруючих  спокусі пліткувати, "влазити в життя інших". Згідно з Франциском, плітки є руйнівними для християнської громади і містять "дух Каїна" – бажання "вбити брата словами". Святіший Отець зазначив, що плітками люди принижують своїх ближніх, замість того, щоб допомагати їм зростати. "Роблю, щоб інший став нижчим і відчуваю себе великим", – сказав Папа. Він порівняв звичку поширення пліток з споживанням цукерок: "береш одну, потім іншу, і ще, і ще, а потім починає боліти живіт". Також і плітки, "вони солодкі спочатку, а потім знищують, руйнують душу". "Плітки – деструктивні для Церкви", – наголосив Франциск.

Папа також розповів, що існує три способи поширення пліток: "Ми подаємо дезінформацію: говоримо тільки про половину, яка нам вигідна, а не про іншу; про іншу не говоримо, оскільки вона невигідна для нас. (...) Друге, це очорнення: якщо людина по-справжньому має дефект, ми його роздуваємо, розповідаємо про нього, працюємо "як журналісти". Так знищується честь цієї людини. І по-третє, це наклеп: значить, говорити речі, які не є правдою. Це означає вбити брата! Усі три: дезінформація, очорнення і наклеп – це гріхи. Вони означають давати ляпас Ісусу в особі Його синів, Його братів", – сказав Святіший Отець.

Франциск нагадав слова Ісуса: "Що тобі до цього? Ти йди за Мною", якими Спаситель звернувся до св. Петра, коли той цікавився особою зрадника і питав про це  апостола Івана. "Не фантазуйте, думаючи, що спасіння полягає в порівнянні з іншими або пліткуванні", – сказав Понтифік і додав, що спасіння в тому, щоб слідувати за Христом. "Попросимо сьогодні Ісуса, щоб дав нам благодать не влазити в життя інших, не ставати християнами з хорошими манерами і поганими звичками, а наслідувати Ісуса, слідувати за Ним по Його шляху. І цього досить!", – сказав Франциск.

За матеріалами http://be.radiovaticana.va