Папа поблагословив ікону Скорботної Богородиці, утішительки сирійців
  • Втр, 17/09/2019 - 09:15
Для страждаючого народу Сирії Папа Франциск поблагословив ікону Скорботної Богородиці, ще одним жестом підтримуючи молитовну кампанію «Утіш мій народ», яку в країні проводить організація «Допомога Церква в потребі».

Того самого дня, а саме 15 вересня 2019 р., коли римо-католицька Церква відзначала свято Пресвятої Діви Марії Страждальної, і в сирійських парафіях роздавали вервички, посвячені Папою Франциском у Ватикані в урочистість Внебовзяття Пречистої Діви Марії, він поблагословив у Ватикані ікону «Скорботної Пречистої Діви Марії, утішительки сирійців». Разом з вервицями роздано Біблію арабською мовою, видано Фондом «Церква в потребі»,  та хрести з оливкового дерева, виготовлені ремісниками Святої Землі, які поблагословив сиро-православний патріарх Єфрем ІІІ.

Це ще один жест Святішого Отця на підтримку молитовної кампанії «Утіш мій народ», яку в Сирії проводить католицький фонд «Допомога Церкві в Потребі» разом з католицькою та православною Церквами Сирії на користь сирійських християн, які втратили своїх рідних та близьких під час збройного конфлікту, що триває в країні вже 8 років. Понад 8000 християнських родин втратили когось із своїх близьких під час конфлікту 800 з них викрали.

Ікона Скорботної Богородиці, утішительки сирійців

Ікону представив Папі кардинал Мауро П’яченца, президент міжнародної фундації «Допомога Церкві в Потребі», який очолив делегацію членів цього Фонду. Він висловив подяку Святішому Отцеві за його люблячу близькість до сирійського народу, як також всюди, де є сльози, які треба осушити, наголошуючи, що світ дуже потребує співчуття й Пресвята Страждальна Богородиця вчить нас справжнього, глибокого співчуття та материнської ніжності. Марія страждає за Ісуса, але також і з Ісусом, а Христові страсті – це участь у болях усього людства.

Автором ікони є греко-православний священик Спиридон Каббаш. На іконі зображена Пресвята Богородиця в червоному плащі, що тримає на колінах Дитятко Ісуса і благословить жінок, чоловіків і дітей, що звертаються до Неї з благальним жестом. Цих персонажів іконописець помістив у лівій нижній частині ікони. А внизу праворуч бачимо озброєних терористів у чорній формі, які відвернулись від цієї сцени, та біженців. Деякі з терористів мають мечі та ремені з боєприпасами.

Найближчими тижнями ікона буде виставлятись в усіх парафіях католицької, православної та Східних християнських Церков у Сирії.

Близькість Папи Франциска

Слід згадати, що 15 серпня 2019 р., в урочистість Внебовзяття Пречистої Діви Марії, наприкінці зустрічі з вірними, які зібралися на площі Святого Петра у Ватикані на проказування молитви «Ангел Господній», Папа Франциск поблагословив для шість тисяч коронок Розарію, що їх зробили сестри кармелітки у Вифлеємі, призначених до розповсюдження у сирійських парафіях. Приєднуючись до цієї ініціативи організації «Допомога Церкві в потреб»і Святіший Отець виявив знак особливої близькості, зокрема до родин, які втратили когось з причин війни. «Молитва з вірою є могутнім засобом! Не переставаймо молитися на вервиці за мир на Близькому Сході та всьому світі», – закликав тоді Папа Франциск.

Сирійська сім'я дякує Папі

Сирійська сім'я дякує Папі