Папа почав другий "раунд" зустрічей з керівництвом Римської курії
  • Срд, 09/10/2013 - 00:08

Папа Франциск почав другий "раунд" консультацій з керівниками дикастерій Римської курії. 7 жовтня 2013 він прийняв префекта Конгрегації католицької освіти, кардинала Зенона Грохолевського. Після вступу на Престол св. Петра, Папа послідовно зустрівся з керівниками всіх дикастерій і провів з ними індивідуальні бесіди, щоб отримати загальне уявлення про їх діяльність. Ці консультації він продовжить у найближчі місяці. Минулого тижня Папа зустрівся з префектом Конгрегації євангелізації народів, кардиналом Фернандо Філоні. Регулярні щотижневі аудієнції з Папою мають префект Конгрегації віровчення, архиєпископ Герхард Людвіг Мюллер, префект Конгрегації у справах єпископів, кардинал Марк Уелле.

Кардинал Грохолевський, родом з Польщі, управляє Конгрегацією католицької освіти з 1999 року і має серед керівників ватиканських дикастерій найбільший стаж. З початку нового понтифікату, з середини березня, він займає цю посаду "тимчасово". Як і більшість його колег, він ще не був остаточно затверджений Папою Франциском.

Треба зазначити, що це звичайні процедури під час зміни Понтифіка. Затвердження отримали поки тільки вищезгаданий кардинал Філоні та архиєпископ Мюллер. Кардиналу Станіславу Рилко, голові Папської ради у справах мирян, і кардиналу Пітеру Тарксону, голові Папської ради "Iustitia et Pax", Франциск доручив виконувати свої обов'язки до кінця поточного п'ятирічного терміну, на який було визначено повноваження членів та консультантів цих дикастерій. Для Папської ради у справах мирян він закінчується вже 31 грудня 2013 року.

З відставкою Бенедикта XVI 28 лютого 2013р. керівники дикастерій Римської курії автоматично втратили свої посади. Відразу після свого обрання Папа Франциск потвердив повноваження всіх єрархів, але це носить тимчасовий характер.

За матеріалами http://be.radiovaticana.va