Папа: подбати про те, щоб Церква була безпечним домом для всіх
  • Срд, 06/10/2021 - 13:15

«Тобі, Господи, слава, а нам – сором», – таку молитву підніс Папа Франциск, коментуючи результати дослідження щодо випадків сексуальних зловживань проти неповнолітніх у Церкві в Франції, закликавши робити все можливе для того, щоби такі злочини більше ніколи не повторювалися.

Вітаючи наприкінці загальної аудієнції в середу, 6 жовтня 2021 р., франкомовних прочан, Папа Франциск не оминув увагою того факту, що напередодні Єпископська Конференція Франції та Конференція богопосвячених осіб отримали рапорт Незалежної комісії щодо сексуальних зловживань, якій було доручено оцінити явище сексуального насильства проти неповнолітніх, починаючи від 1950 року.

«З нього випливають, на жаль, – сказав Святіший Отець, – значні цифри. Прагну висловити мій смуток і біль постраждалим з приводу травми, яку вони зазнали, та свій сором, наш і мій сором, за надто тривалу неспроможність Церкви поставити їх у центрі своєї турботи, і запевняю їх у моїх молитвах. Молюся я і молімося разом: “Тобі, Господи, слава, нам – сором”, бо це момент ганьби».

У цьому контексті Папа закликав єпископів і чернечих настоятелів «і далі чинити всі необхідні зусилля для того, щоби схожі трагедії більше не повторювалися». «Священикам Франції висловлю близькість і батьківську підтримку перед обличчям цього випробування, що є суворим, але цілющим, і заохочую французьких католиків взяти на себе відповідальність гарантувати, щоб Церква була безпечним домом для всіх», – мовив Святіший Отець.