Папа: подібно до мучеників, дозвольмо Богові розрадити себе
  • Срд, 12/12/2018 - 09:35

Основною темою проповіді Папи Франциска під час Святої Меси в резиденції «Дім Святої Марти» була розрада, що повинна бути звичним станом християнина.

Господь ніжно розраджує нас, подібно то того, як це робить мама, голублячи своє дитя, що плаче. На цьому наголосив Папа Франциск, проповідуючи pпід час Святої Меси в каплиці «Дому Святої Марти» у вівторок, 11 грудня 2018 року.

Не чинити опір розраді

Святіший Отець зазначив, що уривок з книги пророки Ісаї (Іс 40, 1-11), що є першим літургійним читанням дня, – це запрошення до розради: «Утіште, утіште народ мій, каже ваш Бог», бо його провину спокутувано. Йдеться про «розраду спасіння». Воскреслий Христос, за словами проповідника, перебуваючи з учнями під час сорока днів чинив саме це: утішав. «Але ми не хочемо ризикувати, ми чинимо опір розраді, так, немов би ми почувалися безпечно в бурхливих водах проблем», – підкреслив Папа, пояснюючи, що подібно до апостола Томи, який бажав особисто переконатися у воскресінні Христа, ми боїмося зазнати невдачі.

Лагідність: слово, яке сьогоднішній світ усуває із словника

Святіший Отець навів життєвий приклад: під час Загальних аудієнцій батьки часто підносять до нього маленьких дітей для благословення. І коли діти бачать його білий одяг, вони думають, що це лікар, і часто починають плакати. «Ми також трішки подібні до них, – зазначив, жартуючи, Папа, – але Господь промовляє: “Утіште, утіште народ мій”».

«Немов пастух, пастиме своє стадо, рукою власною збере їх, ягнят носитиме на грудях, дійних лагідно водитиме» (Іс 40, 11), – цитуючи останні рядки уривку з книги Ісаї, Наступник святого Петра підкреслив, що саме так утішає Господь: лагідно. «Коли дитина плаче, – додав він, – матір її приголублює і лагідно заспокоює. Це слово «лагідність» сьогоднішній світ усуває із свого словника».

Розрада в час мучеництва

Святіший Отець зазначив, що Господь запрошує нас дозволити Йому розрадити себе. За його словами, розрада повинна бути звичним станом християнина, також і у важкі часи. Папа пригадав християнських мучеників Римської Імперії, які «ішли на страту в Колізеї, співаючи», а також сучасних мучеників, зокрема 21 коптського в’язня, які, помираючи від рук бойовиків так званої ісламської держави в Лівії, промовляли ім’я Христа. Проповідник пояснив, що розрада – це не оптимізм, а щось більше: це – позитивна основа. «Позитивність, світло християнина – це розрада», – додав він.

Господь – Добрий Пастир

Папа Франциск висловив розуміння того, що у хвилини страждання важко прислухатися до розради, але християнин не повинен втрачати миру, тому що він є Божим даром. Він закликав християн в цей час приготування до Різдва молитися до Бога про мужність дозволити Йому розрадити себе. До цього спонукає також євангельський уривок дня (Мт 18, 12-14), в якому Господь є Добрим Пастирем: коли одна вівця загубиться, Він залишає інші сто та йде її шукати.