Папа: подивімось із захопленням на тих, які залишаються вірними подружжю
  • Суб, 12/03/2016 - 13:39

«Насправді, багато вірних терплять з приводу краху свого подружжя і часто пригноблені сумнівом про те, чи їхнє подружжя дійсне чи ні», – розпочав свою промову Папа Франциск, зустрічаючись 12 березня 2016 р. з учасниками формаційного курсу щодо оновлення церковних процесів у справах подружжя, що відбувався цього тижня у Римі і був організований Римською Ротою, одним із трьох найвищих трибуналів Апостольської Столиці.

Незважаючи на обґрунтовані сумніви, «дуже часто ці вірні зазнавали труднощів у тому, щоб дістатись до церковних юридичних стриктур і відчували необхідність спрощення процедури. Любов та милосердя, а також роздуми над досвідом, спонукали Церкву стати ще ближчою до своїх дітей, виходячи на зустріч їхньому законному прагненню справедливості». Далі Святіший Отець пригадав, що результатом річної праці відповідної комісії у цій справі стало проголошення 15 серпня 2015 року документів Mitis Iudex Dominus Iesus та Mitis et Misericors Iesus, які мають на меті спростити подружні процеси при церковних трибуналах, виявляючи турботу Церкви щодо своїх вірних.

Зокрема, скасовано необхідність однозгіного вироку в двох інстанціях та дозволено на, так званий, короткий процес, ставлячи у центрі постать та роль єпархіального чи дієцезіяльного Єпископа, як найвищого суддю у таких справах; таким чином, окрім ствердження недовершеності сакраментального подружжя адміністративних шляхом, йому тепер повернено також відповідальність за ствердження дійсності подружнього союзу судовим шляхом.

Вселенський Архиєрей наголосив на важливості того, щоб працівники церковних трибуналів розуміли та мали нагоду поглиблювати ці норми, з метою вчиняти ще кращим та ефективнішим церковне судочинство, служачи справедливості та подружній любові. «Для багатьох людей, які пережили нещасливий досвід подружжя, перевірка правосильності чи недійсності їхнього подружнього зв’язку є важливою можливістю; цим людям слід допомогти якнайлегше пройти цей шлях», – наголосив Папа Франциск, вказуючи, що пройдений формаційний курс мав на меті саме це.

Звертаючись до присутні Святіший Отець заохотив берегти як цінний дар усе те, що вони почерпнули під час лекцій та ніколи не забувати найважливішої церковної норми, якою завжди слід керуватись, – salus animarum (спасіння душ). Церква є Матір’ю і бажає показати усім обличчя Отця, вірного у Своїй любові, милосердного та здатного завжди ще раз наділити нас силою та надією.

А говорячи про розлучених, які живуть у новому зв’язку, Папа зазначив, що дуже важливо, щоб такі особи брали участь у церковному житті. Однак, «в той час, як ми дбаємо про лікування ран тих, які просять про ствердження правди щодо їхнього подружжя, що зазнало поразки, подивімось із захопленням на тих, які, навіть у складних умовах, залишаються вірними сакраментальному зв’язку». Папа наголосив, що таким особам, які є свідками подружньої вірності, потрібно додавати відваги та заохочення у їхньому подружньому житті, а також, вказувати на них іншим подружнім парам, як на приклад, гідний до наслідування.

На закінчення, перед тим, як уділити своє благословення, Святіший Отець подякував усім присутнім за їхні старання на користь справедливості та заохотив їх ставитись до своєї праці не як до влади і звичайної роботи, але як до служіння душам, особливо тим, що поранені.