Папа: Події Пасхального Тридення – це велика історія любові, для якої не існує перешкод
  • Срд, 23/03/2016 - 16:34

«Пасхальне Тридення в Ювілей Милосердя», – такою була тема катехизи, яку Папа Франциск виголосив під час загальної аудієнції у середу, 23 березня 2016 р., що відбулася на площі Святого Петра у Ватикані. «Наші роздуми про Боже милосердя вводять нас сьогодні у Пасхальне Тридення, – сказав він. – Ми переживатимемо Страсні Четвер, П’ятницю та Суботу як промовисті моменти, що дають нам змогу дедалі більше заглиблюватися у велике таїнство нашої віри: Воскресіння Господа Нашого Ісуса Христа».

За словами Святішого Отця, все протягом цих трьох днів говорить про милосердя, адже «вчиняє видимим те, куди може сягнути Божа любов», яка дійсно «не має меж». «Таїнство, яке адоруємо протягом цього Страсного Тижня – це велика історія любові, для якої не існує перешкод. Христові страсті тривають аж до кінця світу, тому що вони є історією спільності зі стражданнями всього людства та постійною присутністю в подіях особистого життя кожного з нас».

Далі Наступник святого Петра пригадав про особливості кожного з цих трьох днів. Великий Четвер є спогадуванням встановлення Пресвятої Євхаристії, що є «любов’ю, яка стає служінням». Велика П’ятниця – це «кульмінаційна хвилина любові», тієї любові, «яка жертвується до кінця», «прагне всіх обійняти» та «поширюється на кожну епоху та кожне місце». Врешті, Страсна Субота є «днем Божого мовчання», в який також і ми покликані подбати про те, щоб і для нас він став днем зосередження, а прикладом в цьому для нас є Пресвята Богородиця зі Своїм мовчазним очікуванням Христового воскресіння.

«Все це є великим таїнством любові й милосердя. Наші слова є убогими і недостатніми, щоб висловити все це у повноті», – вів далі Папа, зазначаючи, що допомогою в зрозумінні цього таїнства може послужити досвід середньовічної містички блаженної Юліани Норвічської, яка описуючи свій досвід спілкування з Ісусом розповіла, як одного разу Він сказав їй: «Те, що я переніс страждання за тебе є для мене причиною радості, щастя, вічного ликування; і якщо би я зміг ще більше вистраждати, я би це зробив».

«Як же ж прекрасними є ці слова! – підсумував Святіший Отець. – Вони допомагають нам справді зрозуміти величезну й безмежну любов Господа до кожного з нас. Дозвольмо, щоб нас огорнуло це милосердя, яке виходить нам назустріч, і в ці дні, коли зосереджуємо свій погляд на Господніх страстях і смерті, приймімо до свого серця велич Його любові».