Папа: Поетапну світову війну можна зупинити милосердям
  • Срд, 13/04/2016 - 15:44

Зустріч між особами, примирення між народами, заанґажування на користь справедливості: такими є шляхи до зупинення жахливої «поетапної світової війни», яку переживає людство. Про це Папа Франциск пригадав у посланні, надісланому учасникам конференції, організованої рухом «Pax Christi International» – католицькою мережею, заанґажованою у справу миру, що за сприяння Папської Ради «Справедливість і мир» відбувалася в Римі від 11 до 13 квітня 2016 р. на тему: «Ненасильство та справедливий мир: поглиблення католицького розуміння та заанґажування у ненасильство».

«У нашому складному й сповненому насильством світі дуже велике завдання лежить на тих, які діють на користь миру, живучи досвідом ненасильства», – пише Святіший Отець, зазначаючи, що «Досягнення цілісного роззброєння, подолання страху, підтримка щирого та відкритого діалогу» задля спільного добра є «важким завданням». Адже успішність діалогу вимагає вміння давати й отримувати, починаючи від наших відмінностей у шуканні спільного добра, а досягнувши угод – стійко їх дотримуватися.

Папа звертається до учасників конференції із заохоченням оновлювати свій «позитивний вклад», як і всі інші доступні засоби для того, щоб конкретизувати прагнення справедливості й миру людей сьогодення. Адже слід всіма можливими засобами підтримувати «мудрі зусилля» дипломатії. За словами Глави Католицької Церкви, хто в минулому сторіччі стояв біля витоків «Pax Christi» та Папської Ради «Справедливість і мир», анґажувався у те, щоб сприяти зустрічі між особами, примиренню між народами та змагатися за справедливішу соціальну та економічну політику. І саме це є шляхом до подолання «світової війни по-частинах», яку переживає сьогоднішнє людство.

Глава Католицької Церкви наголосив, що «припинення війн є остаточною метою людської особи та спільноти». Зазначивши, що «ігнорувати чи приховувати конфлікти» є даремним, він підкреслив, що слід їх признати, щоб «не потрапити у пастку, втративши загальну перспективу». Адже лише признавши існування конфлікту, можна його подолати.

Але, як християни, пригадує Папа, ми можемо подолати війни та конфліктні ситуації лише тоді, коли «вважатимемо братами і сестрами наших ближніх». Сьогодні чи не найбільшою перешкодою є «стіна байдужості», яка стосується не лише людей, але й «природного довкілля». Але заанґажування у подолання байдужості буде успішним тільки тоді, коли ми, «за прикладом небесного Отця, будемо здатними застосовувати милосердя», яке в політиці називається словом «солідарність».

У світлі Ювілею Милосердя, Папа закликав учасників конференції підтримати своїми зусиллями дві ініціативи: скасування смертної кари там, де вона ще існує, і розгляд можливості амністії, а також скасування або посильну реструктуризацію міжнародного боргу бідних країн.

Рух «Pax Christi» (Христовий мир) зродився у повоєнній Європі, об’єднуючи людей, заанґажованих в молитву за мир та примирення між народами. Першою кампанією, організованою спільнотою, були зусилля, спрямовані на примирення між французьким і німецьким народами після другої світової війни.

Цьогорічна конференція, організована рухом «Pax Christi International» у Римі, присвячена поглибленню католицького вчення про війну і мир, включаючи відкинення поняття «справедливої війни» на користь альтернативної етичної моделі для протистояння гострим конфліктам і жорстокості, розвиваючи теми та практики ненасильницького подолання конфліктів та будування справедливого миру. Метою є опрацювання програми дій для поширення цього католицького вчення щодо цих аспектів у семінаріях, католицьких навчальних закладах, у католицьких ЗМІ та парафіях.