Папа: Погляд християнина звернений у небо, але ноги твердо стоять на землі
  • Птн, 26/05/2017 - 15:06

Місцем християнина є світ, в якому він повинен звіщати Ісуса, але його погляд звернений до неба, шукаючи єдності з Господом. Про це роздумував Папа Франциск, проповідуючи у п’ятницю, 26 травня 2017 р., під час Святої Меси в каплиці «Дому святої Марти».

Святіший Отець підкреслив, що Святе Письмо вказує нам на три орієнтири для християнського шляху. Першим таким словом є «пам’ять». Воскреслий Ісус наказує Своїм учням очікувати Його в Галилеї. Саме там відбулася їхня перша зустріч з Господом. І як зауважив проповідник, «кожен з нас має свою Галилею», де нам вперше об’явився Ісус, де ми пізнали Його та відчули «ентузіазм слідування за Ним». «Щоб бути добрим християнином, – додав він, –завжди необхідно зберігати пам’ять про першу зустріч з Ісусом та й про подальші зустрічі». В хвилини випробувань «впевненості нам додає» саме «благодать пам’яті».

Наступним орієнтиром є «молитва». Як зазначив Наступник святого Петра, коли Ісус вознісся на небо, Він не відокремився від нас. «Фізично – так, але Він назавжди пов’язаний з нами і заступається за нас. Він показує Отцеві рани, ціну, яку заплатив за нас і за наше спасіння», – сказав Папа, наголошуючи, що ми повинні «просити благодаті споглядати на небо, благодаті молитви, стосунків з Ісусом на молитві».

Існує ще один орієнтир, яким є «світ». Святіший Отець пригадав, що перед Своїм вознесінням Ісус наказав апостолам іти у світ та зробити учнями всі народи. Це означає, що «місцем перебування християнина є світ», в якому слід «звіщати Ісусове слово, звіщати, що ми спасенні, що Він прийшов дати нам благодать і всіх привести разом зі Собою до Отця».

«Пам’ять, молитва, місія», або ж «Галилея, небо і світ». Це, за словами Папи Франциска, три орієнтири для нашого життя, три вказівки на те, яким повинен бути наш шлях. «Християнин, – сказав він, – повинен рухатися в оцих трьох вимірах». Це означає просити про благодать пам’яті, аби ніколи не забувати тієї миті, коли Ісус нас покликав, молитися, споглядаючи на небо, бо Він там заступається за нас, та звершувати місію, тобто, «своїм життям свідчити Євангеліє та допомагати людям пізнавати, яким є Ісус».

І коли живемо в цих трьох вимірах, то, за словами проповідника, «християнське життя стає прекрасним і радісним». «Оце й ви нині в журбі. Але Я вас знову побачу, і зрадіє ваше серце, і ніхто ваших радощів від вас не відбере», – каже Ісус, прощаючись з апостолами. «Ніхто, – наголосив Папа, – бо я зберігаю пам’ять про зустріч з Ісусом, я впевнений, що Ісус у небі та в цю мить заступається за мене, Він зі мною, а я молюся й не боюся промовляти, виходити назовні та казати іншим, свідчити своїм життям, що Господь воскрес, що Він – живий».

«Молитва, пам’ять, місія. Нехай же Господь дасть нам благодать зрозуміти цю топографію християнського життя та прямувати вперед з радістю, з тією радістю, яку ніхто не зможе відібрати», – побажав Святіший Отець.