Папа: покірний журналіст – це сміливий журналіст, вільний від впливів та пересудів
  • Суб, 18/05/2019 - 18:18

Про важливу роль праці журналістів, про пошану Церкви до преси, про покору, необхідну у пошуках правди, та про відповідальність у подаванні перевіреної інформації говорив Папа Франциск під час зустрічі із представниками Асоціації Зарубіжної Преси в Італії.

“Перш усього, хочу сказати вам, що дуже ціную вашу працю; Церква вас цінує, навіть тоді, коли ви торкаєте пальцем рану, а ця рана, можливо, є у церковній спільноті», – мовив на початку своєї промови Папа Франциск, приймаючи у суботу, 18 травня 2019 р., у Ватикані представників Асоціації Зарубіжної Преси в Італії та їхні родини. Звертаючись до журналісті, він наголосив, що їхня праця є дуже важливою, адже робить свій вклад у пошук правди, яка єдина вчиняє нас справді вільними.

Церква цінує працю журналістів

Святіший Отець пригадав слова святого Івана Павла ІІ, який 31 рік тому, відвідавши осідок Асоціації, промовив: «Церква є по вашій стороні. Чи ви є християнами чи ні, у Церкві завжди зможете знайти справедливу пошану за вашу працю та визнання свободи преси».

«Ваша роль є незамінною, і це також кладе на вас велику відповідальність: вона вимагає від вас особливого дбання про слова, які ви використовуєте у своїх статтях, про зображень, які ви передаєте у своїх репортажах, про все, що ви поширюєте в соціальних мережах», – мовив Папа Франциск, повторюючи також слова свого попередника Венедикта XVI, який зазначав, що мас-медія часто намагається зробити нас лише спостерігачами, мовляв, зло стосується інших, але не нас; проте, ми не є лише спостерігачами, але дійовими особами, у доброму та у злому, і наша поведінка має вплив також і на інших людей.

Заклик Папи до журналістів

«Тому закликаю вас працювати згідно істини та справедливості, щоб комунікація була дійсно інструментом для будування, а не для знищення; для зустрічі, а не для зіткнення; для діалогу, а не монологу; для зорієнтування, а не для дезорієнтування; для розуміння один одного, а не для нерозуміння; для прямування в мирі, а для того, аби сіяти ненависть; для того, щоб дати голос тим, хто не має голосу, а не для того, аби бути рупором тих, хто голосніше кричить», – закликав Глава Католицької Церкви.

Потреба покори у праці журналістів

Далі, пригадуючи слова Президента Асоціації, він звернув увагу на потребу покори у служінні правді. Святіший Отець підкреслив, що головний осідок Асоціації провидінно розташований на вулиці Покори. «Покора є необхідною у духовному житті, але вона, можна сказати, є також фундаментальним елементом вашої професії», – наголосив Папа, додаючи, що пошук правди вимагає покори, адже набагато простіше задовольнитись першою відповіддю на запитання та цікавість, натомість пошук істини, вимагає упокоритись, визнати, що ми чогось не знаємо і прямувати вперед у пошуках правди.

Покора журналіста вимагає свідомості того, що через статтю, повідомлення у твіттері, теле- чи радіотрансляцію можна зробити багато добра, однак, якщо не бути уважними до деталей, то також – чимало зла для нашого ближнього чи цілої спільноти. Іноді, деякі статті чи репортажі можуть висвітлювати викривлену чи неправдиву реальність. В таких випадках необхідно виправити шкоду, хоча сьогодні це досить складно, адже за допомогою Інтернету гаряча новина дуже швидко розходиться і багато приймають її як правдиву. «Тому, ви, журналісти, повинні завжди бути свідомими сили інструменту, який ви посідаєте, та ставити опір спокусі публікувати недостатньо перевірену новину, – наголосив Вселенський Архиєрей.

Свобода та мужність у праці журналістів

Серед іншого, Папа зазначив, що сьогодні, коли, зокрема, у соціальних мережах, хоча й не лише у них, багато осіб використовують зневажливий та озлоблений стиль мовлення, що завдає болю чи нищить інших осіб, вкрай необхідно плекати виважену мову, яка не завдає шкоди гідності іншого. Далі він додав: «У той час, коли багато хто поширює fake news (фальшиві новини), покора не дозволяє продавати зіпсовану їжу дезінформації і радить запропонувати хороший хліб правди». Покірний журналіст – це сміливий журналіст, вільний від впливів та передсудів. Свобода вимагає мужності! На переконання Папи, ми сьогодні потребуємо вільної журналістики, яка була б на служінні істині, добру, справедливості та сприяла би будуванню культури зустрічі; потребуємо небайдужих журналістів, які стоять на боці жертв, відкинутих, переслідуваних, дискримінованих.

Єпископ Риму із сумом пригадав також і тих журналістів, які були вбиті при виконанні своїх професійних обов’язків. Він відзначив їхню мужність та відданість країнам, для яких вони працювали, намагаючись висвітлювати правду про війни та драматичні ситуації у деяких частинах світу.

Подяка за журналістську працю

На закінчення Вселенський Архиєрей подякував присутнім журналістам за їхнє віддане служіння правді: за те, що не дозволяють забути та бути байдужими щодо драматичних ситуацій у світі та щодо бідних, знедолених, переслідуваних за віру чи їхнє етнічне походження, дискримінованих, жертв насильства і торгівлі людьми; за те, що висвітлюють правду про зажливі наслідки тероризму, воєн, збройних конфліктів, голоду та різних катаклізмів у світі.

Папа Франциск наголосив, що у світі є також багато доброго, про що необхідно розповідати. Він підкреслив, що покірний і вільний журналіст повинен намагатись розповідати про те добро, навіть якщо у наш час дедалі частіше власне зло, а не добро, стає новиною. «Я запрошую вас бути дзеркалом, яке вміє відображати надію. І бажаю вам бути скромними та вільними чоловіками і жінками, які залишають хороший відбиток в історії», – підсумував Святіший Отець, уділивши присутнім та їхнім рідним своє апостольське благословення.