Папа: покійний кардинал Іван Діас – мудрий і лагідний пастир
  • Втр, 20/06/2017 - 17:43

Мудрим і лагідним пастирем назвав Папа Франциск кардинала Івана Діаса, який у віці 81 років ввечері 19 червня 2017 року упокоївся в Бозі в Римі.

В телеграмі співчуття з приводу смерті архиєпископа Івана Діаса, Святіший Отець з вдячністю відзначив його довголітнє служіння для Апостольського Престолу, зокрема, його внесок у духовну та матеріальну відбудову багатостраждальної Церкви в Албанії та місіонерську ревність, яку кардинал виявив як префект Конгрегації євангелізації народів.

«Я також єднаюсь молитвами з віруючими Бомбейської архиєпархії, де пам'ятають про пастирську турботу та широке апостольське бачення, яким відзначалося його архиєпископське служіння», – написав Святіший Отець.

Вислужений Префект Конгрегації євангелізації народів народився 14 квітня 1936 року в Індії. Закінчивши Папську церковну академію, він протягом десятиріч посвятився дипломатичній діяльності Святого Престолу. 1997 року Папа Іван Павло ІІ призначив його архиєпископом-митрополитом Бомбею, 2001 року піднісши до кардинальської гідності. 2006 року Папа Венедикт ХVІ призначив кардинала Діаса Префектом Конгрегації євангелізації народів. Це служіння він виконував до 2011 року, тобто, до 75 років життя. 2013 року кардинал Іван Діас брав участь у виборі Папи Франциска.

Похорон кардинала Діаса відбудеться 21 червня в базиліці святого Петра у Ватикані.

Тепер Кардинальська Колегія налічує 220 членів. 116 з них з правами вибору нового Папи, а 104 задля віку – невиборці.