Папа: Покликання – це забути про себе, щоб віддатися Божій любові
  • Суб, 09/12/2017 - 15:12

В суботу, 9 грудня 2017 р., Папа Франциск прийняв на аудієнції черниць із Згромадження Місіонерок Пресвятого Ісусового Серця, особливою харизмою якого є служіння мігрантам, сиротам та убогим. Зустріч була приурочена 100-річчю відходу до вічності його засновниці святої Франчески Саверіо Кабріні, яка упокоїлася в Бозі 17 грудня 2017 р. в Чикаго (США).

Промовляючи до черниць, Святіший Отець звернув увагу на те, що свята Франческа Кабріні була справжньою місіонеркою та мріяла, за прикладом свого духовного покровителя святого Франциска Ксаверія, нести Євангельську благовість до Китаю. В той же час, тисячі мігрантів, втікаючи від голоду й безробіття, сідали на кораблі зі своїми незначними пожитками, аби шукати кращої долі на Американському континенті. І далекоглядні слова Папи Лева ХІІІ: «Не на схід, Франческо, а на захід!» – змінили напрямок її думок.

«Юна настоятелька, яка нещодавно заснувала Місіонерок Пресвятого Серця, мусіли відкрити свої очі та розгледіти, куди Бог посилав її на місію. Не туди, куди вона хотіла поїхати, але туди, де Він приготував для неї шлях, дорогу служіння та святості. Ось приклад справжнього покликання: забути про себе, щоб повністю віддатися Божій любові», – сказав Святіший Отець.

Як зауважив далі Папа Франциск, після багатьох років дійсність мігрантів, яким свята Франческа присвятила своє життя, до сьогодні залишається актуальною, адже маємо перед собою нові обличчя чоловіків, жінок і дітей, «позначених різними формами бідності й насильства», які сподіваються зустріти на своїй дорозі «простягнену руку та гостинне серце», як у Матері Кабріні. Тому, на її духовних доньках лежить відповідальність за збереження вірності місії своєї засновниці.

«Її харизма має надзвичайну актуальність, бо мігранти, без сумніву, потребують добрих законів, програм розвитку, організації, але вони також і, передовсім, потребують любові, приязні, людської близькості; вони потребують аби їх вислухали, поглянули їм у вічі, супроводжували; вони потребують Бога, Якого можуть зустріти в безкорисливій любові жінки, яка із богопосвяченим серцем є твоєю сестрою та матір’ю», – сказав Святіший Отець, побажавши сестрам Місіонеркам Пресвятого Серця:

«Нехай же Господь завжди оновлює у вас уважний та милосердний погляд на убогих, які живуть в наших містах та селах. Матері Кабріні не бракувало сміливості подивитися в очі сиротам, які були ввірені її опіці, безробітній молоді, спокушуваній ступити на шлях злочинності, чоловікам і жінкам, визискуваним на найпринизливіших роботах, й саме тому сьогодні ми дякуємо Богові за її святість. В кожному з цих братів і сестер вона розпізнавала Христове обличчя та завдяки притаманній їй геніальності зуміла здобути плоди з усіх талантів, ввірених їй Господом».

У цьому контексті Папа Франциск вказав на джерело такого наставлення, яким, за його словами, була духовність, зосереджена на набожності до Пресвятого Ісусового Серця. І річниця, яку відзначаємо, «нагадує всім нам про необхідність віри, що вміє розпізнати момент благодаті, який переживає». Й наскільки б важким це нам не здавалося, вона каже нам, що ми повинні «бути здатними розпізнавати знаки нашого часу, відчитувати їх у світлі Божого слова та жити ними так, щоб дати на них таку відповідь, яка досягне серця кожної людини».