Папа: політика – це зустріч, роздуми та дія
  • Пон, 16/05/2022 - 21:52
Приймаючи на аудієнції «Політичне братство» спільноти «Chemin Neuf» (Новий шлях), Святіший Отець поділився з присутніми, що означає політика в християнському розумінні.
 

У понеділок, 16 травня 2022 р., Папа Франциск прийняв на аудієнції «Політичне братство» спільноти «Chemin Neuf» (Новий шлях). «Chemin Neuf» – це екуменічна спільнота, яка зродилася у Франції на початку 70-х років минулого століття з ініціативи молодого єзуїта Лорена Фабре та поєднує ігнатіянську духовність з харизматичним оновленням, а «Політичне братство» об’єднує молодих людей віком від 18 до 35 років з різних країн і політичних культур, які ґрунтують свою політичну діяльність на цінностях спільного добра. Звертаючись до учасників аудієнції, Папа Франциск зазначив, що «політика – це зустріч, роздуми і дія», а потім поділився своїми думками про кожне із цих понять.

 

Зустріч та роздуми, які провадять до спільного блага

«Політика – це перш за все мистецтво зустрічі. Звісно, ця зустріч проживається приймаючи іншого та приймаючи його відмінності у шанобливому діалозі», – сказав Святіший Отець. Він закликав не задовольнятися лише поверхневим та офіційним діалогом, як це часто буває між політичними партіями. Навпаки, пам’ятаючи про Христову заповідь любові до ворогів (пор. Мт. 5, 44), «ми покликані проживати політичну зустріч як братерську зустріч, особливо з тими, хто менш згоден з нами; а це означає бачити в тому, з ким ми провадимо діалог, справжнього брата, люблену дитину Божу. Тому це мистецтво зустрічі починається зі зміни погляду на іншого, з безумовного прийняття та поваги до його особи», – підкреслив Папа Франциск.

Святіший Отець зазначив: «З християнської точки зору політика – це також роздуми, тобто формулювання спільного проекту». У цьому контексті політика здійснюється через спільну рефлексію задля пошуків спільного блага, а не просто у протистоянні суперечливих і часто протилежних інтересів. Тому «нашим компасом для розробки цього спільного проекту є Євангеліє, яке вносить у світ глибоко позитивне бачення любленої дитини Божої», – сказав Папа Франциск.

Необхідність співвідношення ідей з реальністю

Говорячи, що політика – це також дія, Святіший Отець похвалив «Політичне братство» за те, що втілюють цей вимір у своїй діяльності. «Я радий, що ваше Братство не задовольняється тим, щоб бути місцем для дебатів і обміну інформацією, але також веде вас до конкретного зобов’язання. Як християни, ми маємо потребу завжди порівнювати свої ідеї з товщею реальності, якщо ми не хочемо будувати на піску, який рано чи пізно осяде. Не забуваймо, що “реальність важливіша за ідею” (пор. Evangelii gaudium, 231-233) », – зазначив він.