Папа політикам: Не миріться з нерівністю, що є коренем соціальних лих
  • Пон, 12/03/2018 - 20:03

Перед обличчям проблем суспільства, необхідно ставати промоутерами справжньої дискусії про цінності та орієнтири. На цьому наголосив Папа Франциск, приймаючи у понеділок, 12 березня 2018 р., групу депутатів і політиків з французької провінції Марселя, які на запрошення єпископів з цієї місцевості здійснили прощу до Риму.

Глава Католицької Церкви зауважив, що запрошення з боку єпископів свідчить про «пошану Католицької Церкви до політичної праці, коли вона спонукувана бажанням створювати сприятливі умови для життя разом, що шанує відмінності, є уважним до непевних ситуацій та найслабших людей». Адже політична велич проявляється тоді, коли «у важких хвилинах діється на основі великих принципів та думаючи про далекоглядне спільне добро».

Святіший Отець звернув увагу на те, що історія регіону, звідки прибули прочани, позначеного «середземноморським виміром», підтверджує «багатство різноманітності», що є «дійсним потенціалом в загальнолюдському, економічному, культурному, а також і релігійному планах». «В такій перспективі, – додав він, – цінності свободи, рівності й братерства становлять опору й горизонт для сповнення вашої відповідальності».

«Перед обличчям проблем суспільства, необхідно також ставати промоутерами справжньої дискусії щодо загальновизнаних цінностей та орієнтирів. Християни покликані брати участь в такій дискусії разом з віруючими всіх релігій та всіма людьми доброї волі з метою сприяти розвиткові культури зустрічі, – вів далі Папа. – Нехай же саме в цьому значенні ваше прагнення служити спільноту добру зможе привести вас до того, щоб робити все можливе задля спорудження мостів між людьми, які перебувають в різних соціальних, економічних, культурних і релігійних умовах, як також між різними поколіннями».

Святіший Отець заохотив марсельських політиків також дбати про створення зв’язків між міськими та сільськими контекстами, між світом освіти та світом професійної діяльності, «аби динамізм територій постійно збагачувався». Врешті, Папа вказав на покликання «старатися бути ближніми» для інших, не миритися з проявами соціальної нерівності, «що є коренем всіх суспільних лих», пропагувати «цілісне екологічне навернення» та не забувати про мігрантів і біженців. «Таким чином можна причинитися до будування більш справедливого, людяного та братерського суспільства», – підсумував він.