Папа помолився за померлих кардиналів і єпископів
  • Суб, 03/11/2012 - 00:00

3 листопада Папа Бенедикт XVI у Ватиканській базиліці Святого Петра очолив заупокійну Службу Божу в наміренні усопших протягом останніх 12 місяців кардиналів, архиєпископів та єпископів. На Службі Божій були присутні численні єрархи, священики та вірні.

У своїй проповіді Святійший Отець звернув увагу на те, що «відвідини кладовищ дозволяють відновити зв’язок з людьми, які нас покинули»: саме перед могилами померлих ми згадуємо «як вони жили, що любили, чого боялися і на шо сподівалися, чого не приймали». Могили, – відповідно до слів Папи,– це відображення їх існування і їх світу. «Таким чином місця поховання стають свого роду місцем зустрічі, де живі зустрічаються зі своїми померлими і зміцнюють з ними зв’язок єдності, який навіть смерть не може розірвати», – сказав Папа.

Святійший Отець зазначив також, що перед лицем смерті людина завжди шукає надії і світла, і ми, як християни, повинні відповісти на цей пошук. «Відповімо з вірою в Бога, з поглядом, сильним надією, яка грунтується на смерті та воскресінні Ісуса Христа. Таким чином смерть відкриває життя вічне, яке не є нескінченним повторенням теперішнього часу, але чимось зовсім новим. Віра каже нам, що справжнє безсмертя, якого прагнемо, це не просто ідея, поняття, але встановлення повної єдності з живим Богом: це перебування в Його руках, Його любові, і побудова єдності з Ним і всіма братами та сестрами, яких Він створив, всім сотворінням», - сказав Папа.

За словами Папи, надія віруючих грунтується на любові Бога, яка засяяла на хресті Христа і словах, скерованих до розп'ятого поруч із Ним злочинця: «Будеш зі мною в раю». Понтифік нагадав про померлих протягом минулого року кардиналів і єпископів та підкреслив важливість вдивлятись у приклад їхнього життя, свідчення віри і поваги до внеску, який вони зробили в житті Церкви і світу.

Як зазначає українська редакція Радіо Ватикану, впродовж минулого року по вічну нагороду відійшли 10 кардиналів та 143 єпископи. Серед них – 3 єрархи УГКЦ, двоє з яких – в Канаді. Це вислужений Архиєпископ-Митрополит Вінніпезький Михаїл Бздель, ЧНІ, який упокоївся 3 квітня 2012 року, та колишній Апостольський Адміністратор Торонтської єпархії владика Роман Даниляк, що спочив у Господі 7 жовтня 2012 р. Того ж таки 3 квітня в Бразилії відійшов по вічну нагороду вислужений Єпарх Куритибський владика Єфрем Кривий, ЧСВВ.
Загадаємо також кардинала Ігнатія Муссу Дауда, вислуженого Префекта Конгрегації Східних Церквов, що упокоївся 7 квітня 2012 року, та владику Ендрю Патакі, вислуженого єпарха Пассаїку Русинсько-візантійської католицької Церкви в США, що спочив 8 грудня 2011 року.

За матеріалами be.radiovaticana.va, uk.radiovaticana.va