Папа: Пошана до гідності людини, запорука цілісного розвитку
  • Срд, 13/12/2017 - 15:30

З нагоди 25-річчя заснування Папської Фундації «Populorum Progressio» для Латинської Америки, 12 грудня 2017 р., у Ватикані відбулася Конференція на тему «Двадцять п’ять років служіння на користь цілісного людського розвитку, з поглядом, зверненим у майбутнє». Папа Франциск надіслав послання її учасникам, адресоване на ім’я кардинала Петера Турксона, Префекта Дикастерії служіння цілісному людському розвиткові, якій підпорядковується Фундація.

Святіший Отець привітав членів Адміністративної ради та працівників, а також усіх, хто взяв участь у відзначенні ювілею. Він підкреслив великий вклад Фундації, заснованої його попередником святим Папою Іваном Павлом ІІ, у покращення умов життя корінного населення, метисів та афро-американців у Латинській Америці, які належать до найбільш марґіналізованих верств в регіоні.

За словами Глави Католицької Церкви, теперішня ситуація в Латинській Америці вимагає ще більшої праці, аби покращити умови життя всіх людей, нікого не виключаючи, борячись проти несправедливості та корупції. Він також зазначив, що, незважаючи на великий потенціал латиноамериканських країн та їхнього населення, що володіють величезним багатством з точки зору історії, культури та природних ресурсів, зростають безробіття, бідність та соціальна нерівність, а це призводить до визискування та зловживання природніми ресурсами.

Цитуючи енцикліку «Laudato si'» Наступник святого Петра зауважив, що «коли економічна система зорієнтована лише на ідола-гроші, вступає у дію політика виключення, яка не залишає місця ні для чоловіка, ні для жінки. Тоді людина творить культуру відкинення, що призводить до страждання, позбавляючи багатьох людей права жити і бути щасливими».

Папа також підкреслив, що, незважаючи на обмежені ресурси, Фундація «Populorum Progressio» ставить у центрі своєї діяльності дбання про найбідніших людей, аби вони могли «повернутися до надії і жити гідним життям». «Тільки таким чином, – пояснив Святіший Отець, – вони зможуть знову стати головними дійовими особами свого цілісного людського розвитку, відновивши свою гідність як людей, люблених Богом, щоб, таким чином, змогти сприяти економічному і соціальному прогресові своєї країни з усім багатством, яке криється в їхніх серцях та в їхній культурі».

На завершення Вселенський Архиєрей подякував Єпископській Конференції Італії, католицьким організаціям та багатьом доброчинцям за фінансову підтримку Фундації «Populorum Progressio». Він закликав учасників Конференції та всіх працівників Фундації і надалі трудитися для того, аби «будувати дедалі справедливіший і людяніший світ, здатний розпізнавати Христове обличчя в кожному братові й сестрі серед найбільш марґіналізованих народів Латинської Америки, наслідуючи приклад святої Матері Терези з Калькутти».

Папа ввірив членів Фундації «Populorum Progressio» та учасників святкувань її ювілею покрову Матері Божої Ґвадалупської, уділяючи своє Апостольське благословення.