Папа: послідовність та відкритість на Святого Духа – необхідні риси християнина
  • Суб, 11/05/2019 - 10:37

Про навернення святого апостола Павла та про потребу послідовності у покликанні і відкритості на Святого Духа проповідував Папа Франциск під час Святої Меси у ватиканській резиденції «Дім святої Марти» у п’ятницю, 10 травня 2019 року.

Глава Католицької Церкви, роздумуючи над уривком із новозавітньої книги Діянь Апостолів про навернення Савла з Тарсу, назвав цю подію суттєвою переміною історії спасіння та знаком відкритості на поган, які не належали до ізраїльського народу; одне слово – відчиненими дверима на вселенськість Церкви. На його переконання, це історичне навернення народжується з бажання Ісуса Христа змінити життя одного чоловіка, тобто перемінити його з переслідувача християн на апостола.

Апостол Народів

Зустрівши Ісуса на своєму шляху, Савло осліп, після чого ще три дні перебував у такому незрячому стані, без їжі та води, в місті Дамаску, аж до моменту, коли Ананій, посланий Господом, не прибув та повернув йому зір, даючи можливість розпочати шлях навернення та проповідування. Говорячи про Апостола Народів, проповідник назвав його сильним чоловіком, закоханим у закон, у Бога, у чистоту закону, щирим, послідовним, який, однак, мав не простий характер. «Перш усього, він був послідовним, бо був людиною відкритою на Бога. Він переслідував християн, бо був переконаний, що Бог хотів цього», – зазначив Єпископ Риму, додавши, що Савло відзначався своїм серцем, відкритим на голос Господа Бога.

Він ризикував і мужньо йшов вперед. Слухняність Божому голосові – це його друга важлива характеристика. Святий апостол Павло був впертим чоловіком, але не затверділим душею, адже він залишався завжди відкритим на Божі поради. Після навернення він дозволив, аби його повчали мов малу дитину, навчаючи правдам про Ісуса Христа.

Відкритість на голос Святого Духа та послідовність

У Євхаристійному Богослужінні взяли участь сестри-монахині, які відзначали 50-ліття богопосвяченого життя. При цій нагоді Глава Католицької Церкви, звернувши увагу на витривалість у покликанні, висловив їм щиру подяку за слухняність Святому Духові, за те, що послухали Божий голос, посвятившись служінню серед найбільш потребуючих.

А на закінчення Вселенський Архиєрей. подякував усім чоловікам та жінкам, які мужньо, часто ризикуючи життям, прямують вперед, шукаючи нових шляхів для Христової Церкви. Саме у такий спосіб, тобто, у молитві, слухняності Святому Духові, з відкритим на Бога серцем, є можливими зміни у Церкві: дякую людям, які вміють боротись у малому і великому. За словами Папи, християн повинен відзначатись саме цією харизмою.