Папа постраждалим в Ніцці: Роззброювати ненависть любов’ю та братерством
  • Суб, 24/09/2016 - 19:08

Співчуття та любов до жертв нечуваного насильства та заклик до братерства, що здатне перемогти ненависть. З такими почуттями й думками Папа Франциск у суботу, 24 вересня 2016 р., зустрівся з родичами жертв і постраждалими внаслідок теракту, скоєного 14 липня у Ніцці на півдні Франції, де терорист за кермом вантажівки в’їхав у натовп людей, що зібралися на набережній з нагоди національного свята, відібравши понад 80 життів.

«У святковий вечір вас уразило сліпе насильство, вас чи когось з ваших найдорожчих, не зважаючи на походження чи віровизнання. Бажаю розділити ваш біль, біль, який посилюється, коли згадаю про дітей, про цілі сім’ї, життя яких було несподівано перерване в настільки драматичний спосіб. Кожного з вас запевняю у своєму співчутті, близькості та молитві», – сказав Святіший Отець.

У залі Павла VI у Ватикані зібралося приблизно 1000 осіб, представники яких вручили Наступникові святого Петра кошик з 86 гвоздиками, на згадку про загиблих. Папа, промовляючи по-італійськи, слова якого перекладав священик, пригадав про християнську впевненість у воскресінні та надію на вічне життя, «яке належить також і віруючим інших релігій», побажавши, щоб вона стала «розрадою в житті та сильною спонукою до витривалості в тому, щоби мужньо продовжувати тутешній шлях».

«Молюся Богові милосердя також за всіх поранених, в окремих випадках – важко скалічених, тілом і духом, і не забуваю про всіх тих, які задля цього не змогли приїхати сюди, або ж досі перебувають у лікарнях. Церква завжди є близькою до вас і супроводжує вас із безмежним співчуттям», – сказав Святіший Отець, з вдячністю згадавши і про «жести солідарності», викликані цією трагедією, людей, які поспішили з допомогою постраждалим. Серед них – члени асоціації «Alpes-Maritimes Fraternité», до якої належать представники різних релігій, що, за словами Глави Католицької Церкви, є «прекрасним знаком надії»:

«Започаткування щирого діалогу та братерських стосунків між усіма, а особливо між тими, які визнають одного милосердного Бога, є невідкладним пріоритетом, якому повинні сприяти відповідальні у політичній та релігійній сферах, а кожен покликаний здійснювати навколо себе. Коли спокуса зосередитися на собі, або відповідати ненавистю й насильством на ненависть є сильною, необхідним є справжнє навернення серця».

Завершивши своє слово молитвою за Францію та її провідників, Папа Франциск з ніжністю і співчуттям, ряд за рядом, особисто привітався з учасниками зустрічі.