Папа постраждалим від землетрусу: шрами залишаються, але також – мужність і надія
  • Пон, 03/04/2017 - 14:47

Прикладом мужності для всього людства назвав мешканців дієцезії Карпі Папа Франциск, зустрічаючись у неділю, 2 квітня 2017 р., на площі перед катедральним собором у м. Мірандолі, з постраждалими від землетрусу, який сколихнув ці терени у травні 2012 року. Він прибув сюди, щоб підтвердити любов Церкви та свою особисту близькість з постраждалими, згадуючи про візит свого попередника Венедикта XVI, що відбувся кілька тижнів після трагедії.

Святіший Отець говорив про рани, завдані стихією будівлям та місцевій економічній діяльності, храмам та пам’ятникам, наголошуючи, насамперед, на «внутрішніх ранах», яких зазнали ті, хто втратив своїх найдорожчих чи бачив, як розпадалися труди всього його життя. У цьому контексті він вказав на «євангельський дух», з яким місцевий люд ставив чоло наслідкам трагедії, «приймаючи під час болючих подій таємничу присутність Небесного Отця, Який ніколи не перестає любити навіть серед найсуворіших випробувань». І хоч рани загоїлися, залишаються шрами…

«Шрами залишаються на все життя, і дивлячись на них, ви не втрачаєте мужність зростати самим і ростити своїх дітей в цій гідності й стійкості, в цьому дусі надії, у відважності, яку ви проявили в період ран», – сказав Папа, побажавши, щоб ніколи не применшувався талант працьовитості місцевих людей та не впадати у знеохочення з огляду на труднощі, яких ще чимало залишилося.

«У справі відбудови вже багато зроблено, але сьогодні більше, ніж будь-коли, важливим є рішуче заанґажування у відновлення історичних центрів: вони є місцями історичної пам’яті та простором, незамінним для суспільного та церковного життя. Я впевнений, що не забракне доброї волі з боку всіх залучених діячів, аби забезпечити швидке завершення цих необхідних для спільного добра робіт»

Перед тим, як промовити до людей, зібраних на площі, Папа увійшов до катедри, яка всередині заставлена риштуванням та поклав на престолі квіти на пам’ять про загиблих під час землетрусу. А звертаючись до мешканців міста, він наголосив: «Тут, перед вашою катедрою, підношу разом з вами щиру молитву до Господа за жертви землетрусу, за їхніх родичів та всіх тих, які ще досі живуть в ситуації непевності. І дякую вам. Дякую за приклад, який ви дали всьому людству, приклад мужності, приклад гідного поступу вперед».

Завершивши своє слово, Святіший Отець зійшов з помосту та особисто привітався з багатьма учасниками зустрічі, які не приховували свого зворушення. При цій нагоді місцевий єпископ Франческо Кавіна під щирі оплески присутніх оголосив, що цими днями дієцезія отримала всі необхідні дозвільні документи, аби вже до літа розпочати реставраційні роботи в катедральному соборі, які включатимуть антисейсмічні покращення.

Відразу після цієї зустрічі Папа від’їхав на територію перед парафіяльним храмом святого Джакомо Ронколе, де відбувся заключний акт його візиту: покладення квітів перед пам’ятним знаком, спорудженим на честь жертв землетрусу.