Папа: потребуюча людина у центрі суспільної та політичної уваги – це знак справжньої цивілізації
  • Суб, 30/07/2016 - 10:23

«Дорогі брати та сестри, під час цього мого візиту у Краків не могло забракнути зустрічі із малими пацієнтами цієї лікарні. Всіх вас вітаю та сердечно дякую Прем’єр-міністрові за люб’язні слова, які він скерував на мою адресу. Я хотів би ще трохи затриматись біля кожної хворої дитини, при її ліжку, обійняти кожного, хоча би хвильку послухати кожного із них і разом помовчати перед запитаннями, на які немає прямих відповідей. І молитися», – цими словами у п’ятницю, 29 липня 2016 р., розпочав свою промову Папа Франциск, відвідуючи під час Апостольської подорожі до Польщі педіатричну університетську лікарню міста Кракова, яка займає важливе місце в системі медичного забезпечення Польщі, будучи в авангарді лікування дітей. Тут щороку лікують близько 30 тисяч госпіталізованих дітей, а також – 200 тисяч амбулаторних.

Він наголосив, що Євангеліє нам розповідає про те, що Ісус Христос багато разів зустрічався із хворими, Він не лише приймав їх, але й охоче їх відвідував. Спаситель завжди зауважував їх, дивився на них, немов матір, яка споглядає на біль своєї дитини, зворушуючись їхніми стражданнями та співчуваючи їм.

«Якби я хотів, що ми, як християни, були здатні бути поруч із хворими у такий спосіб, як це чинив Ісус, у мовчанні, з ніжністю, з молитвою», – наголосив Вселенський Архиєрей, додаючи, що наше суспільство є дуже забруднене культурою «відкинення», що є протилежною культурі прийняття. Жертвами культури «відкинення» є, власне, особи слабкі, безсилі. Як гарно бачити, що у цій лікарні маленькі пацієнти, які потребують допомоги, є прийнятими та що вони наділені увагою персоналу. Святіший Отець, при цій нагоді, подякував усьому медперсоналу цієї педіатричної клініки за знаки любові, які вони виявляють хворим дітям, яки приймають на лікування, зазначаючи, що поставити потребуючу людину у центрі суспільної та політичної уваги – це знак справжньої людської та християнської цивілізації.

«З цього місця, де видно конкретну любов, я хотів би сказати: помножуймо діла культури прийняття, помножуймо вчинки, натхнені християнською любов, – зазначив Папа Франциск, – Служіння з любов’ю та ніжністю людям, які потребують допомоги, допомагає нам усім зростати у людяності і відкриває нам перехід до вічного життя: хто чинить діла милосердя, той не боїться смерті».

На закінчення Глава Католицької Церкви підбадьорив та побажав Божого благословення всім тим, які євангельський заклик «відвідати хворого» зробити своїм стилем життя, тобто лікарям, медсестрам та усім медпрацівникам, як також медичним капеланам та волонтерам. «Нехай Господь вам допомагає добре виконувати вашу працю, як у цій, так і в кожній іншій лікарні світу. І нехай Він сам винагородить, даруючи вам внутрішній мир та серце, яке завжди здатне до ніжності».