Папа: повновладдя випливає з послідовності слів і вчинків
  • Втр, 14/01/2020 - 16:39
Проповідуючи під час ранкової Меси в «Домі Святої Марти», Святіший Отець звернув на те, що покірний і мудрий Божий люд здатний розпізнати непослідовність тих, хто навчає одне, а живе по-іншому.
 

Світлана Духович – Ватикан

«І дивувалися Його навчанню, бо навчав Він їх як повновладний, не як книжники» (Мк 1, 22) – ці слова з Євангелія від Марка стали ключовими в проповіді Папи Франциска, яку він виголосив під час Святої Меси в каплиці «Дому Святої Марти» у вівторок, 14 січня 2020 року. Святіший Отець звернув увагу на те, що цей Христовий стиль навчання, який люди визначають як «повновладний», вказує на послідовність. Ісус був послідовним, тобто те, чого Він навчав випливало з того, як Він жив.

 

Натомість книжники, за словами Папи, не були послідовними: вони робили одне, а навчали інше. Таку поведінку Христос називає лицемірством. Святіший Отець зазначив, що досить часто прості люди змушені терпіти лицемірство душпастирів, які говорять одне, а живуть по-іншому. Але, незважаючи на це, Божий люд здатний розпізнати силу благодаті.

Посилаючись на перше літургійне читання дня з Першої Книги Самуїла (1Сам 1, 9-20) Наступник святого Петра звернув увагу на постать священика Елі, який «втратив усю свою владу» і якому залишилася тільки благодать Божого помазаника й тією благодаттю він благословляє Анну й чинить чудо: молитва жінки про народження сина була вислухана.

 

На завершення Папа Франциск закликав вірних молитися до Господа, аби всі християни могли свідчити віру своїм життям і супроводжувати інших на Господньому шляху.