Папа пояснив неповнолітнім в’язням, навіщо омив їм ноги
  • Птн, 29/03/2013 - 01:21

"Петро також не розумів цього жесту, чому Ісус має мити йому ноги. І Господь Ісус йому пояснив" – цими словами Папа Франциск розпочав проповідь під час Літургії Господньої Вечері. Цього разу Папа вирішив відправити її у римській тюрмі для неповнолітніх злочинців. У короткій, ледве 3-хвилинній проповіді, Папа обмежився поясненням жесту вмивання ніг.

«Це зробив Ісус, Бог. І сказав: я дав вам приклад, щоб і ви робили так само. Такий приклад дав нам Бог. Для нього найважливіше вмити ноги. Щоб і для нам найважливішим було служіння іншим. Це символ, знак. Я мию ноги, я є, щоб тобі служити. А ми? Тут не йдеться про те, щоб щоденного вмивали один одному ноги, а щоб ви один одному допомагали. Коли хтось мене розгніває, вміти про це забути, і зробити послугу, про яку він мене просить. Тому і я роблю те, чого мене навчив Ісус. І роблю це від цілого серця, бо це мій обов’язок як священика і єпископа. Але це обов’язок, який я відчуваю і в серці і охоче його виконую. Хочу це робити, бо цього мене навчив Господь. Але і ви помагайте собі взаємно. Зараз, під час цієї церемонії нехай кожен подумає, чи є готовий служити, допомагати іншому. Подумай тільки про це. І знай, що цей знак є виразом чутливості Ісуса» – сказав Папа Франциск.

Папська Літургія мала дуже камерний характер. Участь у ній брали лише в’язні та їхні  капелани. До каплиці не пускали телебачення.

За матеріалами: radiovaticana.va