Папа представникам «Caritas Internationalis» про сутність милосердя
  • Втр, 28/05/2019 - 12:06

Звертаючись до учасників Генеральної асамблеї організації «Caritas Internationalis», Святіший Отець вказав три поняття, ключові для їхнього служіння: милосердя, цілісний розвиток і сопричастя.

Від 23 до 28 травня 2019 р. в Римі проходить XXI Генеральна асамблея організації «Caritas Internationalis» на тему «Єдиний людський рід, єдиний спільний дім», натхненням для якої стала енцикліка Папи Франциска «Laudato si’». В четвер, 23 травня,  Святіший Отець очолив Святу Месу в базиліці Святого Петра з нагоди відкриття асамблеї, а в понеділок, 27 травня, прийняв на аудієнції її 400 учасників, що прибули з різних країн світу. У своїй промові він вказав, насамперед, на тісний зв’язок організації «Caritas Internationalis» із Святим Престолом, якій святий Іван Павло ІІ надав статус юридичної особи, згідно з канонічним правом.

Церква – свідчення і знаряддя Божої любові до створіння

Папа Франциск запропонував учасникам асамблеї роздумати над трьома словами, що є ключовими для їхнього служіння: милосердя, цілісний розвиток і сопричастя.

Милосердя, за словами Наступника святого Петра, не є простою подачкою для того, аби заспокоїти власне сумління. Потрібно пам’ятати, що джерелом і суттю милосердя є Бог. «Милосердя – це обійми Бога, нашого Отця, звернені до кожної людини, а особливо, останніх і страждаючих, які займають в Його серці особливе місце», – наголосив він, зазначаючи, що Церква не є благодійною організацією, а чимось набагато більшим: у Христі вона стає свідченням і знаряддям Божої любові до всього створіння.

Милосердя повинно охоплювати всю людину і всіх людей

Стосовно поняття цілісного розвитку, Святіший Отець наголосив, що, милосердя не може применшуватися до якогось одного аспекту життя людини, воно повинно охоплювати всю людську істоту як Божу дитину, створену на Його образ. «Ми повинні спрямовувати наші зусилля на розвиток всієї людини й всіх людей, аби вони стали дійовими особами власного поступу, – підкреслив він. – Тому харитативне служіння повинно вибирати логіку цілісного розвитку як антидот культурі відкинення і байдужості».

Вказуючи на назву організації «Caritas», що в перекладі з латинської означає «милосердна любов», «доброзичливість», Папа Франциск зазначив, що найгірша дискримінація стосовно бідних полягає у відсутності духовної підтримки.

Сопричастя з Христом і Церквою надихає милосердя

«Сопричастя» – це третє слово, на яке звернув увагу Вселенський Архиєрей, звертаючись до представників організації «Caritas Internationalis». Сопричастя, за його словами, визначає саму сутність Церкви. Церковне сопричастя народжується із зустрічі з Божим Сином, що завдяки звіщенню Церкви сягає людей, приводячи їх до сопричастя з Ним Самим, з Отцем і Святим Духом. Сопричастя з Христом і Церквою надихає і підтримує харитативне служіння в усьому світі, що, в свою чергу, є видимим знаряддям сопричастя у Церкві.

Милосердя – це не бізнес

Святіший Отець закликав учасників Генеральної асамблеї «Caritas Internationalis» виконувати своє служіння у дусі «вбогості, вдячності й покори», налагоджувати міжособистісні взаємини з бідними, які не є цифрами, а людьми, а також уникати спокуси того, аби перетворювати своє служіння у бізнес.

«Милосердя, – наголосив він, – це не ідея і не побожне почуття, а жива зустріч з Христом; це бажання жити серцем Бога, який не просить, аби ми мали узагальнену любов, приязнь і солідарність до бідних, а щоб зустрічали в них у дусі вбогості Його Самого».