Папа: Преображення Господнє приносить нам послання надії – також і ми будемо з Ним
  • Пон, 07/08/2017 - 16:17

У своєму роздумуванні перед молитвою «Ангел Господній» у неділю 6 серпня, у свято Преображення Господнього,  Папа Франциск наголосив, що зустріч з Христом повинна вести до справжнього навернення і окремо згадав тих, що в літній час переживають самотність та забуття, про хворих та убогих, про людей, що зазнають несправедливості, сваволі та насильства.

Звертаючись до тисяч римлян і паломників, які, не зважаючи на рекордну спеку, зібрались на площі святого Петра у Ватикані, щоб помолитись разом із Святішим Отцем, він зазначив, що євангельська сторінка  свята Преображення розповідає про те, що апостоли Петро, ​​Яків та Іван стали свідками цієї незвичайної події. Ісус узяв їх з Собою «по­вів їх окремо на високу гору» (Мт 17, 1). В той час як Він молився, обличчя Його змінилося і засяяло, а одяг став білим, як світло. Тоді з'явилися Мойсей та Ілля і почали з Ним розмовляти. Тоді Петро сказав Ісусові: «Гос­поди, добре нам тут бу­ти! Як хо­чеш, розташую тут три на­ме­ти: один для тебе, один для Мой­­сея і один для Іллі» (Мт 17, 4). Перш, ніж він закінчив говорити,  їх огорнула ясна хмара.

«Подія Преображення Господнього, – сказав Папа Франциск, – приносить нам послання надії –  також і ми будемо з Ним. Воно закликає нас зустріти Ісуса, щоб служити братам». Христові учні піднялись на гору Тавор і це, за словами Святішого Отця, спонукає нас до роздумів про те, як важливо відриватися від світських справ, щоб піднятись на вершину та споглядати Ісуса. Цей шлях полягає в тому, аби уважно й молитовно слухати Христа, улюбленого Сина Отця, намагаючись знайти хвилини близькості в молитві, які сприяють смиренному й радісному прийняттю Божого Слова. В цьому духовному сходженні, в цій відчуженості від світських справ ми покликані наново відкрити для себе заспокійливу й животворну тишу, що виникає в нас під час роздумування над Євангелією, під час читання Біблії. Ця тиша провадить до повноти краси, сяйва й радості.

«Коли ми перебуваємо в цьому стані, з Біблією в руці, в тиші, починаємо відчувати ту внутрішню красу, ту радість, яку породжує в нас Боже Слово», – сказав Папа, і додав, що літо є провидінним часом для того, аби посилити наше прагнення пізнання Господа і зустрічі з Ним. У цей час учні вільні від шкільних обов'язків і багато сімей їдуть у відпустку. Важливо, щоб період відпочинку й віддалення від повсякденних справ давав можливість відновити тілесні й духовні сили, поглибити духовний шлях.

Після надзвичайного досвіду Преображення учні спустилися з гори (пор. Мт 17, 9) з очима й серцем, перетвореними зустріччю з Господом. Цей шлях можемо звершити також і ми. Постійне і дедалі живіше відкриття Ісуса не є самоціллю; воно спонукає нас «зійти з гори», набравшись Господньої сили, щоб вирішити дальші кроки до справжнього навернення й постійного свідчення любові, як закону повсякденного життя.

«Перетворені присутністю Христа і запалом Його слова, будемо конкретним знаком життєдайної любові Бога для всіх наших братів, особливо для тих, що страждають, переживають самотність і забуття, для хворих і для безлічі людей, які в різних частинах світу зазнають несправедливості, сваволі та насильства», – мовив Його Святість, додаючи, що в Преображенні чуємо голос Небесного Отця: «Це – мій улюб­лений Син, що я його вподо­бав: його слухайте» (Мт 17, 5).

«Погляньмо на Марію, Пречисту Діву слухання, завжди готову приймати й зберігати в серці кожне слово Свого Божественного Сина (Лк 1, 51). Нехай же Мати Божа і наша Мати допоможе нам увійти в гармонію з Божим Словом, щоб Христос став світлом і провідником усього нашого життя. Ввіряємо Їй відпочинок усіх людей, щоб він був спокійним і корисним, а особливо літній час тих, хто не може відправитися у відпустку задля віку, з причин здоров'я, чи роботи, економічних труднощів чи інших проблем, щоб, не зважаючи на це, і для них це був відпочинок, уприємнений оточенням друзів та радісними хвилинами».