Папа: принципи гуманітарного права повинні бути введені у практику
  • Суб, 28/10/2017 - 19:02

«Захист цивільного населення у конфліктах – Роль гуманітарних організацій та громадянського суспільства», – такою була тема Третьої Конференції з міжнародного гуманітарного права, що відбувалась в офіцерській академії Карабінерів у Римі 27-28 жовтня 2017 року.

Учасників заходу, серед яких було багато представників світу політики та італійського уряду, у суботу, 28 жовтня 2017 р., в Климентинському залі апостольського палацу прийняв на приватній аудієнції Святіший Отець, відразу на початку своєї промови зазначаючи: «Ця тема має особливе значення з нагоди 40-ї річниці прийняття двох Додаткових Протоколів до Женевських конвенцій про захист жертв збройних конфліктів.

Святий Престол, переконаний в істотно негативному характері війни і в тому, що прагнення її скасування є більш гідним людини, ратифікував ці два Протоколи з наміром підтримати «гуманізацію наслідків збройних конфліктів». Він належно оцінив, зокрема, ті розпорядження, які стосуються захисту цивільного населення та дібр, необхідних для збереження їхнього життя, пошани до медичного та духовного персоналу і захисту культурних та релігійних дібр, як також природного довкілля, нашого спільного дому».

Глава Держави-Міста Ватикану зазначив, що Свята Столиця також свідома занедбань та сумнівів, які характеризують, зокрема, Другий Додатковий Протокол, який стосується захисту жертв збройних неміжнародних конфліктів, та далі вважає запропоновані засоби відчиненими дверима для подальшого розвитку міжнародного гуманітарного права, щоб у майбутньому вони зуміли належно брати до уваги характерні риси сучасних збройних конфліктів та притаманних їм фізичних, моральних і духовних страждань.

Незважаючи на гідну похвали спробу, за допомогою кодифікації гуманітарного права, зменшити негативні наслідки ворожості до цивільного населення, дуже часто з різних місць, де точиться війна, доходять свідчення про жахливі злочини над людьми та їхньою гідністю, вчинені з погордою елементарних гуманітарних основ. Зображення мертвих людей, покалічених та обезголовлених тіл наших закатованих братів та сестер, розп’ятих, принижених навіть після смерті, звертаються до сумління людства.

З іншого боку, чуємо також новини про зруйнування пам’яток тисячолітньої культури, лікарень, шкіл, позбавляючи цілі покоління їхнього права на життя, здоров’я та освіту. А скільки зруйновано храмів та місць культу, часто саме в момент звершень літургійних обрядів, що спричинило велику кількість жертв вірних та священнослужителів, порушуючи, таким чином, їхнє право на релігійну свободу.

Папа підкреслив, що сьогодні, на жаль, поширення таких негативних інформацій призводить до перенасичення, яке знечулює та спонукає суспільства вважати відносним серйозність таких проблем, призводячи до того, що людям щоразу важче виходити назустріч жертвам із співчуттям та солідарністю. Тому, як наголосив Вселенський Архиєрей, необхідне навернення сердець, відкритість на Бога та ближнього, що спонукає осіб подолати байдужість та жити у солідарності, з якої випливає дбання про страждаюче людство.

Серед іншого, Глава Католицької Церкви наголосив, що дуже приємно бачити численні прояви солідарності та милосердної любові навіть у часах війни: «Є багато людей, багато харитативних груп та неурядових організацій, у Церкві та поза нею, члени яких долають труднощі та небезпеки, лікуючи поранених та хворих, ховаючи померлих, даючи їжу голодуючим та напуваючи спраглих, відвідуючи в’язнів». Саме згідно із цими нашими ділами милосердя Господь судитиме нас після закінченні нашої земної мандрівки.

Далі Папа Франциск висловив побажання, щоб гуманітарні організації завжди могли діяти згідно із фундаментальними принципами гуманності, неупередженості, нейтральності та незалежності. «А тому, прагну, щоб ці принципи, які лежать в основі гуманітарного права, могли бути прийнятими у сумліннях комбатантів та гуманітарних працівників для того, щоб їх ввести у практику», – підсумував Єпископ Риму, пригадуючи про важливість молитви у цьому непростому процесі. А на закінчення він пригадав слова Ісуса Христа: «Все, що ви зробили одному з Моїх братів найменших – ви Мені зробили» (Мт. 25, 40).