Папа привітав учасників міжхристиянського симпозіуму
  • Птн, 30/08/2013 - 18:00

Папа Франциск привітав учасників ХІІІ міжхристиянського симпозіуму, що проходить в Мілані 28-30 серпня. У спеціальному посланні, направленому на ім'я кардинала Курта Коха, голови Папської ради сприяння християнській єдності, Святіший Отець високо оцінив значення цього форуму, який проходить за ініціативою Інституту францисканської духовності Папського університету Антоніанум та факультету православної теології університету Аристотеля в Салоніках.

Папа нагадав, що мета заходу полягає в "поглибленні знань про богословські та духовні традиції Сходу і Заходу, зміцненні братніх, дружніх і наукових взаємин" між членами цих двох установ. Згідно Франциска, тема зустрічі − "Життя християн і політична влада. Історичні питання та актуальні перспективи на Сході та Заході" − прекрасно вписується в рамки ініціатив, що проводяться з нагоди 700- річчя прийняття Міланського едикту імператором Костянтином.

"Історичне рішення, яким була проголошена релігійна свобода для християн, відкрило нові шляхи для поширення Євангелія і серйозно посприяло народженню європейської цивілізації", − зазначив Папа. Він побажав, щоб спогад про цю подію надихнув учасників симпозіуму до роздумів про способи взаємодії між християнським світом, громадянським суспільством і владою.

За словами Папи, протягом історії на Сході та Заході ця взаємодія розвивалася по-різному, але в той же час мала і фундаментальні загальні риси: переконаність в обмеженості світської влади законом Божим, забезпечення необхідного простору для свободи совісті, усвідомлення покликання церковної та світської влади до співпраці на користь інтегрального блага людства.

Франциск побажав, щоб робота симпозіуму принесла багато плодів і сприяла прогресу в історичних дослідженнях і взаємному знайомству між традиціями.

За матеріалами http://be.radiovaticana.va