Папа прийняв єрархів та вірних Греко-Мелькітської Церкви: Близький Схід не повинен залишитися без християн
  • Пон, 02/12/2013 - 18:36

Припинити будь-яке насильство в Сирії і через діалог знайти шлях до миру закликав Папа Франциск, приймаючи вранці 30 листопада у Ватикані учасників паломництва греко-мелькитів. Папа також сказав, що не можна змиритися з тим, що Близький Схід залишиться без християн, і підкреслив: розбіжності серед християн перешкоджають їх спілкуванню і свідченню.

Папа почав свою промову з народу Сирії, який, - зазначив він, - "давно перебуває у великій скорботі". Папа запевнив у своїх молитвах про сирійців і закликав Господа осушити їх сльози. "Нехай близькість всієї Церкви втішить їх у скорботі і утримає від відчаю", - сказав Папа:
"Ми твердо віримо в силу молитви і примирення, і ми знову повторюємо наш щирий заклик до можновладців припинити всяке насильство і через діалог знайти справедливі та довгострокові рішення конфлікту, який вже став причиною безлічі жертв. Я особливо звертаюся до різних релігійних конфесій, закликаючи їх до взаємної пошани, щоб гарантувати всім майбутнє, засноване на невід'ємних правах людини, включаючи свободу сповідування своєї релігії".

«Ваша Церква протягом століть вміла жити у мирі з іншими релігіями, і вона покликана створювати атмосферу братства на Близькому Сході», - сказав далі Папа:

"Я повторюю вам те, що говорив уже не раз: ми не згодні думати про Близький Схід без християн. Проте, багато хто з ваших братів і сестер емігрували, і тут присутня велика група, що представляє громади в діаспорі. Я закликаю їх міцно триматися людських і духовних коренів Мелькитської традиції, зберігаючи всюди греко-католицьку ідентичність, тому що вся Церква потребує спадщини християнського Сходу, спадкоємцями якого ви також є".

У той же час, підкреслив Папа, "ви є для всіх наших східних братів зримим знаком бажаного спілкування з Наступником Петра". У цей день, у свято Св. Апостола Андрія, додав Папа, "мої думки звернені до Варфоломія, Патріарха Константинопольського, і до Православних Церков". "Помолимося до Господа, щоб Він допоміг нам продовжити наш екуменічний шлях, у вірності принципам Другого Ватиканського собору", - сказав Святіший Отець.

Папа приділив особливу увагу зусиллям євангелізації, яка повинна культивувати "екуменічну і міжрелігійну чуйність". Це стає "можливим завдяки єдності, до якої покликані учні Христа", а така "єдність завжди вимагає від усіх навернення". У зв'язку з цим Папа підкреслив, що апостольське звернення Ecclesia in Medio Oriente Бенедикта XVI "пропонує дуже ефективні вказівки для того, щоб пастирі і вірні щедро відповідали на свої відповідні зобов'язання в Церкві і в суспільстві":

"Розподіли в наших громадах є серйозною перешкодою для життя Церкви, для спілкування та свідчення. Тому я супроводжую Патріарха і єпископів у цьому зобов'язанні, щоб вони тим самим могли внести свій вклад у творення Тіла Христового. Але я хотів би закликати також священиків, ченців і мирян вносити в цю справу свій істотний внесок".

За матеріалами http://ru.radiovaticana.va