Папа прийняв Президента Центральноафриканської Республіки
  • Срд, 06/03/2019 - 15:35

Провідною думкою переговорів було національне примирення та відбудова країни, з окремим посиланням та роль католицьких структур в суспільстві.

Ввечері, 5 березня 2019 р., Папа Франциск прийняв у Ватикані Його Високоповажність Президента Центральноафриканської Республіки Фостіна-Арканжа Туадеру, який опісля також зустрівся з кардиналом П’єтро Пароліном, Державним Секретарем Святого Престолу, та архиєпископом Полем Річардом Ґаллаґером, Секретерам, відповідальним за стосунки з державами.

Ватиканський прес-центр інформує, що під час щирих переговорів сторони відзначили добрий стан існуючих двосторонніх стосунків, висловивши задоволення з приводу ратифікації Рамкової Угоди між Святим Престолом і Центральноафриканською Республікою. У цьому контексті підкреслено внесок Католицької Церкви в розбудову країни, належно оцінивши роль католицьких інституцій у сферах освіти й охорони здоров’я. Було окремо згадано про нещодавнє відкриття педіатричної лікарні в Банґі, за яку Президент склав Папі особливу подяку.

Під час переговорів сторони також зупинилися на актуальній ситуації в країні, вказуючи, зокрема, на нещодавнє порозуміння, досягнуте між різними політичними гравцями з метою вирішення конфліктів та цілісного розвитку центральноафриканського народу. Висловлено підтримку зусиллям, спрямованим на сприяння мирному співжиттю та загальнонаціональному примиренню, а також зусиллям покласти край будь-яким формам насильства та уможливити повернення біженців до їхніх домівок.

Як повідомив Речник Святого Престолу Алессандро Джізотті, розмова між Святішим Отцем і президентом Туадерою тривала приблизно 25 хвилин. Папа подарував співрозмовникові своє Послання на День миру 2019, Декларацію про загальнолюдське братерство й деякі інші документи понтифікату.

Водночас, Ватиканський прес-центр інформує, що під час розмови між Президентом і Державним Секретарем кардинал Паролін вручив ратифікаційну грамоту Рамкової Угоди, підписаної 6 вересня 2016 року. Угода, що вступила в дію 5 березня, визначає юридичні рамки взаємин між Цервою та державою, які, зберігаючи властиву автономію, зобов’язуються співпрацювати задля духовного, морального, соціального, культурного й матеріального добробуту людської особи та сприяння спільному благу.