Папа прийняв учасників 91-ї Пленарної Асамблеї R.O.A.C.O.
  • Птн, 22/06/2018 - 15:42

«Запрошую вас з вдячністю пригадати пройдений час і, особливо, обличчя людей, – деякі з яких вже закінчили своє земне паломництво, – які в Конгрегації, як також і в кожній вашій Організації, зробили свій внесок у зусилля допомоги та милосердної любові», – такими словами розпочинається промова, яку Папа Франциск приготував для учасників 91-ї Пленарної Асамблеї R.O.A.C.O. (Ради Організацій, що допомагають Східним Католицьким Церквам). Вона від 19 до 22 червня відбувалась у Римі, при Генеральному Домі Отців Єзуїтів, в рамках святкування 50-ліття свого заснування.

Папа про ситуацію на Близькому Сході

Приймаючи доброчинців у п’ятницю, 22 червня 2018 р., в Апостольському палаці у Ватикані, Святіший Отець вирішив поділитися деякими думками експромтом, вручивши заздалегідь приготований текст. Він звернув увагу на великі страждання християн на Близькому Сході й на зменшення їх кількості в регіоні, який є «колискою християнства».

Тому Глава Католицької Церкви подякував за допомогу й турботу про Близький Схід, адже там існують давні християнські Церкви з їхніми традиціями та богословською та духовною спадщиною, яку необхідно зберегти.  За його словами, на цих землях панує великий гріх «прагнення влади» та гріх війни, через що страждають найбідніші. Але є також наш спільний гріх, що полягає в непослідовності між вірою і життям. У цьому контексті Папа особливо закликав тих людей, які проповідуючи вбогість, ведуть невідповідний стиль життя, аби вони ділилися із цими братами й сестрами.

Рік Божої благодаті

У написаній промові Святіший Отець пригадує, що у Святому Письму зазначається, що 50-го року звучав «shofar», тобто ріг, який сповіщав про рік звільнення рабів, скасування боргів, повернення земель у власність; усе це ґрунтувалося на усвідомленні безкорисного великого дару, який Господь зробив Своєму народові. При цій нагоді, Єпископ Риму запрошує пригати 50-літню історію R.O.A.C.O., а зокрема, усіх осіб, які зробили свій цінний внесок, допомагаючи Східним Католицьким Церквам.

Розгляд проектів та їхня матеріальна реалізація, яка стає можливою завдяки щедрій підтримці багатьох вірних в усьому світі, уможливила багатьом Східним Католицьким Церквам розвиватись, як на території країни-матері, так і на поселеннях, та нести людям євангельське свідчення. За словами Папи, це свідчення було випробуване терпіннями та переслідуваннями спершу з боку тоталітарних режимів Східної Європи, а у пізніших часах – різними формами фундаменталізму та фанатизму і різного роду конфліктами, зокрема, на Близькому Сході.

Наслідки конкретної солідарності

«Конкретна солідарність, яку ви виявили, вийшла назустріч надзвичайним ситуаціям воєн та міграційних процесів, але, перш усього, вона змогла гарантувати життя Церков, душпастирську та євангелізаційну діяльність, соціальні та благодійні роботи. Все це виявляє обличчя Христової Церкви, яка звіщає Євангеліє ділами та словами, уприсутнюючи милосердя Самого Бога щодо кожної людини», – пише Глава Католицької Церкви, зазначаючи, що рік Божої благодаті завжди має вимір як зовнішнього, так і внутрішнього визволення, тобто, звільнення серця людини, пригнобленого гріхом.

Завдання Східних Католицьких Церков

Східні Католицькі Церкви, які є живими свідками апостольських часів, покликані в особливий спосіб зберігати та поширювати іскру вогню П’ятидесятниці: покликані кожного дня наново відкривати власну пророчу присутність в тих місцях, де вони перебувають, починаючи від Єрусалиму, Святого Міста, ідентичність і особливе покликання якого залишається незмінним, незважаючи на різні труднощі та політичні дискусії, а присутність християн є не надто численною.

Папа побажав, щоб з тих святих місць, де мрія Бога здійснилася у Таїнстві Воплочення, Смерті та Воскресіння Ісуса Христа, вийшов оновлений дух мужності, який оживить християн Святої Землі та Близького Сходу для усвідомлення та виконання їхнього особливого покликання. Сини та доньки Східних Католицьких Церков, дякуючи також допомозі R.O.A.C.O., мають змогу давати свідчення того, що й сьогодні ще варто жити та терпіти за Євангеліє, навіть будучи меншістю та переслідуваними; адже Євангеліє – це радість та життя людей усіх часів.

Подяка Папи за доброчинність

На закінчення Святіший Отець ще раз дякує членам R.O.A.C.O. за те, що вони конкретними жестами милосердної любові підтримують життя та діяльність Східних Католицьких Церков та Наступника святого апостола Петра у його місії задля єдності усіх християн. «Найдорожчі, нехай постійна Божа допомога завжди супроводжує вас у вашій діяльності. Від щирого серця уділяю усім вам Апостольське благословення, яке поширюю на Організації, які ви представляєте, та ваші родини і спільноти, до яких належите», – закінчив свою промову Папа Франциск, просячи також молитись за нього.