Папа про бажання більш синодальної Церкви
  • Суб, 17/10/2015 - 20:55

Папа Франциск взяв участь у святкуванні 50-річчя встановлення Синоду Єпископів, що проходило 17 жовтня 2015 р. у ватиканському залі Павла VI. У своїй довгій промові Святіший Отець сконцентрувався над значенням "Синоду", як "спільного шляху" Божого Народу. Він нагадав, що з самого початку свого понтифікату хотів надати більше значення синодальній асамблеї. "Саме шляху синодальності Бог чекає від Церкви в третьому тисячолітті", сказав він і додав, що "спільний шлях мирян, пастирів, Єпископа Риму - це поняття, яке дуже легко висловити словами, але яке складне на практиці".

Франциск звернув увагу на те, що народ Божий має своєрідне "чуття" в пошуку "нових шляхів, які Господь відкриває Церкві". Переконаність у цьому керувала ним, коли побажав проконсультуватися з віруючими при підготовці двох сесій синодальної асамблеї про сім'ю. "Як було б можливо говорити про сім'ю, не запитавши сім'ї, не вислухавши її радості й надії, її страждання і тривоги? Через відповіді на дві анкети, відправлені в помісні Церкви, ми мали можливість почути хоча б деякі з них про проблеми, які їх близько стосуються і про які мають багато чого сказати", - зауважив Папа.

На думку Святішого Отця, важливо щоб віруючі, єпископи та Єпископ Риму прислухалися один до одного і слухали Святого Духа, щоб дізнатися, що Він говорить Церкві сьогодні. Синодальний шлях починається зі слухання Слова, а продовжується слуханням пастирів, підкреслив Понтифік. Його кульмінацією, за словами Папи, є слухання Римського єпископа, покликаного висловлюватися як  "Пастир і лікар всіх християн, який  не відштовхується від власних переконань, але є найвищим свідком  віри всієї Церкви. Те, що Синод діє завжди "cum Petro et sub Pietro",  це не обмеження свободи, але гарантія єдності", додав він. На думку Франциска, слова «Синод і Церква» - це синоніми, бо Церква - це ні що інше, як спільний шлях Божого стада стежками історії в напрямку Христа.

Усередині Церкви ніхто не може бути "піднесеним над іншими", але навпаки необхідно, щоб кожен "принизився" і став служити братам, сказав Понтифік і закликав пам'ятати, що для учнів Христа єдиною владою є влада служіння, а єдиною силою - сила хреста.

Франциск висловився на користь децентралізації в Церкві. "Не обов'язково, щоб Папа заміняв місцеві єпископати в проникливості в усі проблематики, які належить вирішити на їх територіях. У цьому сенсі, я говорю про необхідність продовжувати вітати децентралізацію", - сказав він.

Папа нагадав, що в Синодальній Церкві він знаходиться не на вершині, "але всередині неї, як хрещений між хрещеними і всередині колегії єпископів, як єпископ серед єпископів, покликаний в той же час як  наступник апостола Петра, управляти Церквою Риму, яка головує в любові над усіма Церквами".

Наприкінці своєї промови Франциск побажав, щоб Церква, супроводжуючи людей протягом історії, допомогла також і громадській спільноті будуватися на справедливості й братерстві, народжуючи більш красивий і гідний людини світ для майбутніх поколінь.