Папа про цінності та традиції юдаїзму й християнства в Біблії
  • Чтв, 17/01/2019 - 11:36

У передмові до книги, що незабаром вийде друком у Ватикані, Папа Франциск зазначає, що Біблія допомагає усвідомити непорушність цінностей юдаїзму та християнства, що є передумовою діалогу між цими двома релігіями.

«Біблія Дружби. Уривки з Тори/П’ятикнижжя Мойсея, прокоментовані євреями та християнами» – таку назву має книга, яка вийде друком у Ватикані 18 січня 2019 р. Її упорядкували Марко Кассуто Морселлі та Джуліо Мікуліні за підтримки Єпископської Конференції Італії.

Непорушні цінності Біблії – передумова діалогу

У своїй передмові до видання Папа Франциск називає його «привабливим, але надзвичайно відповідальним проектом». «Я усвідомлюю свідомий того, – пише він, – що ми маємо за плечима дев’ятнадцять століть антиєврейського християнства і, в порівнянні з ними, кілька десятирічь діалогу є нічим. Але останнім часом багато чого змінилося й багато змінюється до тепер. Потрібно докладати більших зусиль для того, аби просити прощення й відшкодовувати збитки, завдані непорозумінням». Наступник святого Петра вказує на необхідність того, щоб цінності, традиції та великі ідеї юдаїзму і християнства служили людству, не забуваючи про святість й автентичність дружби. «Біблія, – пояснює він, – допомагає нам усвідомити непорушність цих цінностей, що є необхідною передумовою конструктивного діалогу».

Євреї й християни – свідки любові Отця

Святіший Отець підкреслює важливу роль спільних проектів, зазначаючи, що «існує багате взаємодоповнення, яке дає нагоду спільно читати тексти єврейської Біблії, допомагаючи одні одним відкривати багатства Божого Слова». Спільна мета, за його словами, полягає в тому, аби бути свідками любові Отця в усьому світі. «Як для єврея, – додає він, – так і для християнина немає сумніву в тому, що любов до Бога і до ближнього підсумовує всі заповіді. Отже, євреї та християни повинні почуватися братами й сестрами, об’єднаними тим самим Богом і багатою спільною духовною спадщиною, на яких потрібно ґрунтуватися й надалі будувати майбутнє».

Вивчати єврейську традицію для того, аби краще пізнавати християнство

На завершення передмови до книги «Біблія Дружби. Уривки з Тори/П’ятикнижжя Мойсея, прокоментовані євреями та християнами», Папа Франциск зазначив, що для християн важливо вивчати єврейську традицію, бо це допомагає їм краще пізнавати самих себе, а вивчення Тори, за його словами, є частиною цього процесу. Святіший Отець побажав читачам, аби на цьому шляху їх супроводжували слова молитовного прохання щоденної єврейської молитви: «Нехай відкриються двері Тори, мудрості, знання, благодаті, любові і милосердя та похвали перед Тобою».