Папа про дар знання
  • Срд, 21/05/2014 - 20:09

Текст папської катехези під час загальної аудієнції 21 травня 2014 року.

«Дорогі брати і сестри, доброго дня,

Сьогодні хочемо звернути увагу на черговий дар Святого Духа, дар знання. Коли говоримо про вміння, то одразу думаємо про здатність людинищораз більше пізнавати оточуючу дійсність і відкривати закони природи і всесвіту. Однак знання, що походить від Святого Духа не обмежується людським пізнанням: це спеціальний дар, що веде нас до розуміння, через створену реальність, величі і любові Бога і Його глибокого зв’язку з усіляким створінням.

1.Коли наші очі освітлені Святим Духом, то відкриваються на споглядання Бога у красі природи і красі космосу та допомагають нам відкрити , що кожна річ нам говорить про Бога і Його любов. Усе це викликає у нас захоплення і глибоке почуття вдячності! Це почуття, яке переживаємо, коли захоплюємось якимсь твором мистецтва або дивом, яке було плодом генія і творчості людини. У цій ситуації Святий Дух надихає нас славити Бога з глибини нашого серця і розпізнавати в цьому всьому що ми маємо і чим ми є, безцінний дар Бога і знак Його нескінченної любові до нас.

2. У першому розділі книги Буття, на самому початку Біблії вказано, що Бог має вподобання у своєму створінні, багаторазово підкреслюючи красу і добро цілої реальності. На закінчення кожного дня написано: «І побачив Бог, що воно добре» (Бут 1,12; 18.21.25). Якщо Бог бачить, що створений світ є добрим і прекрасним, то також і ми маємо так дивитись на створіння. Ось дар знання, тої краси: славимо Бога, дякуємо Богу за те, що дав нам стільки краси. Цією дорогою треба йти. А коли Бог завершив створення людини, не говорить: «побачив, що воно добре», але говорить, що це було «дуже добре». Наближає нас до Себе! У Божих очах ми найпрекрасніше створіння. А янголи? Ні, янголи, знаходяться нижче, ми щось більше, ніж янголи. У Книзі Псалмів ми чули, що Бог нас любить! Маємо Йому за це подякувати! Дар знання допомагає нам перебувати у «глибокому співзвуччі» з Творцем і чинить, що беремо участь у ясності Його погляду і Його суду. І саме в цій перспективі можемо побачити в чоловікові і жінці щит створіння, як реалізація плану любові, який вписаний у кожному з нас і наказує нам визнати один одного навзаєм як братів і сестер.

3.Все це є приводом до радості духа і миру та робить з християнина радісного свідка Бога, так як св. Франциск з Асизі і багато святих, які вміли прославляти і оспівувати його любов через споглядання творіння. Дар знання одночасно допомагає нам не впадати у крайнощі або робити помилки. Перша небезпека – вважати себе володарями творіння. Створений світ це не наша власність, якою можемо розпоряджатись як завгодно. Тим більше не належить певній групці «обраних»: створіння це дар, прекрасний дар від Бога, щоб ми про нього дбали і використовували з користю для всіх, завжди були вдячними. Другою загрозою є спокуса затримувати свою увагу на створінні, так ніби воно могло б реалізувати всі наші очікування. Святий Дух завдяки дару знання допомагає нам уникнути цих загроз.

Я хотів би повернутись до першої загрози – маю на увазі охорону створеного світу, щоб не вважати себе господарями творінь. Ми маємо охороняти створений світ, це дар Бога для нас. Ми охоронці створеного світу. Коли знищуємо творіння, то знищуємо знак Божої любові! Руйнування створеної реальності це сказати Богу – мені це не подобається, це не добре! – А що тобі подобається – я сам собі подобаюсь – на цьому полягає гріх. Охорона створеної реальності це охорона Божого дару, а також сказати Богу – дякую, я паную над цим створінням, але щоб воно розвивалося, ніколи не знищу Твого дару. Таке має бути наше ставлення до творіння. Коли нищимо творіння, то це творіння знищить нас. Не забувайте про це!

Колись я був у селі і почув слова простого чоловіка, який любив квіти і доглядав за ними. Він сказав мені: маємо берегти ці прекрасні речі, які дав нам Бог. Світ створений для нас, щоб ми користувалися з його благ, не руйнували і винищували, а охороняли. Бог завжди пробачає – це правда, Бог завжди пробачає, ми люди, чоловіки і жінки пробачаємо не завжди, але створіння, ніколи не пробачає! А якщо ти його не бережеш, воно тебе знищить! Це має нас заохочувати до роздумів і маємо просити Святого Духа про дар знання, щоб ми добре зрозуміли, що створений світ це найпрекрасніший Божий дар, про який сказав, що «є добре», і є даром для того, хто найкращий серед творінь – людини. Дякую».

На завершення катехези Папа заохотив до солідарності з жертвами повені в Боснії і Герцеговині та Сербії, а також молитви за католиків Китаю. Також понтифік нагадав, що у найближчу суботу на півдні Італії відбудеться беатифікація о.Маріо Вергари і світського кате хета Ісидора Нгеі Ко Лат – мучеників, які у 1950 році в Бірмі віддали життя за віру.

Джерело: www.catholic-media.org