Папа про економічний розвиток, який шанує автохтонні народи
  • Срд, 15/02/2017 - 18:08

Як поєднати право на розвиток, включаючи суспільний та культурний, із захистом особливостей тубільних народів та їхньої території. Думками про це Папа Франциск поділився, зустрівшись перед початком загальної аудієнції у середу, 15 лютого 2017 р., з делегацією тубільних народів, що прибули до Риму для участі в 3-му Форумі Тубільних Народів в рамках 40-вої Сесії Ради правління Міжнародного фонду сільськогосподарського розвитку.

Вітаючи гостей, Глава Католицької Церкви зазначив, що вони прибули для того, аби працювати над визначенням способів для підвищення економічної відповідальності автохтонних народів, і в цьому процесі «суттєвою проблемою» є згадане поєднання права на розвиток і необхідності подбати про захист характерних рис тубільних народів.

«Це стає очевидним, – зауважив він, – коли організовується економічна діяльність, яка може перетнутися з тубільними культурами та з їхніми прадавніми стосунками із землею. У цій ситуації завжди повинно переважати право на попередню й інформовану згоду, як це передбачено 32-ю статтею Декларації прав тубільних народів. Лише тоді буде можливим забезпечити мирну співпрацю між державними органами та автохтонними народами, долаючи протистояння і конфлікти».

Іншим аспектом, на який звернув увагу Папа, є опрацювання напрямних та проектів, що «будуть інклюзивними щодо ідентичності автохтонних народів, звертаючи особливу увагу на молодь і жінок», а не просто «брати їх до уваги». Це означає, що уряди повинні визнати, що автохтонні спільноти є частиною населення, яку слід цінувати, рахуватися з нею та сприяти повноцінній участі в житті регіонів та країни.

Цьому, на думку Святішого Отця, може також посприяти внесок Міжнародного фонду сільськогосподарського розвитку, пам’ятаючи про те, що «технологічний та економічний розвиток, який не залишає світ кращим, а якість життя в цілому вищою, не може вважатися прогресом» (Енц. «Laudato si’», 194).