Папа про Євангеліє як відповідь на сучасну розгубленість молоді
  • Втр, 23/05/2023 - 08:36

Зустрічаючись у Ватикані з представниками духовної родини «вокаціоністів» – спільнот, які заснував святий Джустіно Марія Руссолілло з метою піклуватися про покликання, Папа Франциск звернув увагу на необхідність допомогти молоді робити рішучі кроки, щоб не жити одним лише днем.

 

Молитва, звіщення та місія як три стежки, необхідні для дбання про покликання, в чому сьогодні є велика потреба. Про це говорив Папа Франциск, зустрічаючись у понеділок, 22 травня 2023 р., з представниками «Родини Вокаціоністів», яка об’єднує чернечі спільноти та світські товариства, що зродилися навколо харизми святого Джустіно Марії Руссолілло, який заснував згромадження, завданням яких є підтримка та супровід покликань, зокрема, до священства й богопосвяченого життя. Зустріч відбулася через рік після канонізації засновника, якого Папа Франциск проголосив святим 15 травня 2022 року. Приймаючи його послідовників, Святіший Отець заохотив «сіяти», «приготовляти», «зрощувати» та «супроводжуючи» покликання, наслідуючи його приклад.

Відображення Божої любові

«Насамперед молитва. Нехай кожен дасть собі відповідь на запитання: а що я зробив? Не вголос, а в серці: чи молюся за покликання? Чи підношу наполегливу молитву за покликання?» – сказав Папа, пояснюючи, що саме завдяки молитві ми стаємо «відображенням любові Небесного Отця для тих, кого зустрічаємо на своїй дорозі», що є першим кроком у «служінні покликанням», коли молоді люди можуть бути приваблені «рішенням повністю посвятитися Богові». «Покликання, особливо ті, що стосуються спеціального посвячення, часто народжуються саме так: з контакту з якимось священиком чи черницею, які показують прекрасну людяність, мир серця, непереможну радість, лагідні й гостинні риси. Такими нас робить саме молитва. Не занедбуймо її», – закликав Наступник святого Петра.

Звіщення, що передає віру

Молитву повинно супроводжувати звіщення. Звіщати Господа та Його слово, як зауважив Святіший Отець, сьогодні особливо важливо перед обличчям розгубленості людей, зокрема, молоді, що часто «живуть одним днем». Потрібно повертатися до звіщення Божого слова, щоби «в простий і захопливий спосіб передавати зміст віри». «Сьогодні Церква дуже цього потребує: щоби сили нашого апостольського служіння були звернені в першу чергу на зустріч і слухання, щоби супроводжувати розпізнання», – наголосив він, заохочуючи послідовників святого Джустіно Марії Руссолілло «охоплювати всіх радістю Євангелія, допомагати людям у духовному розпізнанні, віддавати всі сили в євангелізації».

Місіонерський дух – це прийняття і близькість

Говорячи ж про місіонерського духа, який «потрібно постійно оновлювати», Папа вказав на необхідність поширювати в Церкві й у суспільстві все те, що є «корисним для передавання радості Євангелія». Звершувати місію, за його словами, означає також ставати «здатними до прийняття, слухання та близькості». «Бажаю вам, – сказав Святіший Отець, – завжди бути відкритим простором для прийняття людей і піклування про покликання, місцем молитви й розпізнання для тих, хто в пошуках, місцем розради для поранених, “майстернею Святого Духа”, де той, хто входить, може відчути, як його формує Божественний ремісник, тобто, Святий Дух».