Папа про католицькі університети: дослідник має місіонерський розум і серце
  • Чтв, 04/05/2023 - 14:32

Зустрічаючись із учасниками конференції Організації католицьких університетів Латинської Америки, Святіший Отець, зокрема, порівняв наукового дослідника з місіонером, який залишає батьківщину своїх переконань і звичок, вирушаючи в незвідані місця.

 

4 травня 2023 р. Папа Франциск прийняв на аудієнції учасників конференції Організації католицьких університетів Латинської Америки, яка входить до складу Міжнародної федерації католицьких університетів та святкує 70-ліття від свого заснування. У своєму слові Святіший Отець вказав присутнім на велику відповідальність католицьких навчальних закладів Латинської Америки як за сьогодення, так і за майбутнє даного регіону.

Подолати поляризацію

Говорячи про цю організацію, Папа пригадав, що вона об’єднує 115 університетів, де навчається 1 500 000 студентів, а одна з її цілей полягає в тому, щоб сприяти формуванню державної політики, що стосується освіти, як у національному, так і, перш за все, наднаціональному контекстах. За його словами, коли подивитися на реальність Латинської Америки, то бачимо, що бідність і нерівність є лихом, яке поглиблюється, а не зменшується, також і внаслідок різного роду поляризації, яка зачиняє двері для зусиль задля розвитку. «Нинішня криза – це не лише можливість побачити вичерпність економічних систем і моделей, але й спонука до подолання упереджених рішень, які підживлюють моделі ідеологічної, емоційної, політичної, гендерної та культурної поляризації», – сказав Святіший Отець.

Бути місіонером – означає вчитися

Папа вказав на етимологію слова університет, яке походить від слова всесвіт. У свою чергу, прикметник католицький підсилює і надихає це слово, адже бути католиком означає мати панорамне бачення таємниці Христа і світу, таємниці чоловіка і жінки. «Ви, чоловіки й жінки, є університетськими, з широкими поглядами, тож будьте католицькими! Саме в цьому, вищенаведеному значенні цього слова, а не католиками-сектантами. Ви католики і тому, оскільки ви католики, ви є університетськими!» – наголосив Святіший Отець.

На його думку, католицький університет має бути місіонерським. Якщо йому б довелося передати слово місія в академічному контексті, то використав би слово дослідження. «Дослідник має місіонерський розум і серце. Його не влаштовує те, що він має, він йде шукати. Місіонер знає радість Євангелія і не може дочекатися, щоб інші її скуштували. Тому він залишає батьківщину своїх переконань і звичок, вирушаючи в незвідані місця. Він знає Євангеліє, але не знає, які плоди воно принесе на чужині. Саме напруга між знанням і незнанням штовхає його вперед і захищає від презумпції всезнайства. Він знає і дивується тому, що дізнається. Тому місіонер любить взаємність: навчає і вчиться, переконаний, що кожен має чого навчити інших. У такий спосіб, дослідник, якщо не буде готовий виходити назовні та вчитися, то відмовиться від хтозна якого чудового знання, понівечивши власний інтелект», – зазначив Папа Франциск. На завершення зустрічі він побажав членами Організації католицьких університетів Латинської Америки, щоб вони стали науково-дослідницькими центрами, які поважають у всьому світі.