Папа про небезпеку прив’язаності до букви закону
  • Суб, 01/11/2014 - 11:13

Небезпека прив’язаності до букви закону була в центрі уваги папи Франциска під час ранкової Євхаристії у Ватикані 31 жовтня 2014р.

У  євангельському фрагменті, який він прокоментував, Ісус запитував фарисеїв, чи дозволено зціляти в суботу. Вони мовчали, а Христос взяв хворого за руку і зцілив.

Поставлені перед обличчям істини, вчителі Закону не знали, що сказати, але потім почали критикувати Христа між собою, нагадав зміст фрагменту Папа. За словами Святішого Отця, фарисеї були до такої міри прив’язані до букви закону, що забули про любов і справедливість. Для таких людей в Христа було тільки одне слово: лицеміри. Справжній шлях вірності Божому Законові не оминає справедливості і любові, підкреслив понтифік. Навпаки, любов повинна постійно зростати в пізнанні і в усякому відчутті, як писав апостол Павло. Шлях, якого вчить Ісус, на думку Франциска, це шлях любові і справедливості. Він веде до святості і зустрічі з Богом. Прихильність тільки до букви закону, веде до закритості і егоїзму, гордині, почуття власної справедливості, а також фальшивої і показної святості.

Різницю між цими двома шляхами Ісус показав за допомогою жестів: взяв хворого за руку і зцілив, в суботу, сказав Папа. Важливою, на його думку, є справжня близькість, свідчення якої Ісус дав  через своє утіловлення. Саме в ньому Закон знайшов своє виконання, підкреслив Папа.

На закінчення проповіді Франциск побажав, щоб приклади близькості Ісуса допомагали віруючим ніколи не зісковзнути в лицемірство і прихильність виключно до букви закону.

Джерело: http://popefrancis.org.ua