Папа про Ратцінґера: приклад яскравого вчення і незмінної любові до істини
  • Пон, 15/11/2021 - 14:07
Звертаючись до учасників церемонії вручення «Премії Ратцінґера», Папа Франциск вказав на великий внесок його попередника у розвиток богослов’я. Його трилогія про Христа стала унікальним особистим свідченням його постійних пошуків обличчя Господа.

У суботу, 13 листопада 2021 р., у в Климентинському залі Апостольського палацу у Ватикані відбулося вручення «Премії Ратцінґера», яку 2011 року встановила Ватиканська Фундація Йозефа Ратцінґера – Бенедикта XVI, завданням якої є сприяти пізнаванню та вивченню богослов’я, організовувати та проводити конгреси високого наукового та культурного рівня й преміювати науковців, які відзначилися особливим заслугами у цій сфері.

 

Цьогорічними преміантами стали німецькі науковці Ганна Барбара Ґерл-Фальковіц (нар. 1945 року), колишня викладачка філософії релігій в Дрезденському університеті, відома експертка зі спадщини Едіт Штайн і Романо Ґвардіні, та Людґер Швінгорст-Шьонберґер (нар. 1957 року), викладач Старого Завіту у Віденському університеті, який вважається одним з найбільших експертів по сапієнціальних книгах. Оскільки минулого року пандемія короновірусу завадила проведенню церемонії, Папа Франциск вручив відзнаку також і минулорічним лауреатам – французькому філософу й богослову Жану-Люку Маріону та австралійській професорці Трейсі Роуленд.

“Іскра” творчості, запалена Богом в людині

Звертаючись до учасників церемонії вручення «Премії Ратцінґера», Папа Франциск зазначив, що з кожним роком зростає кількість країн, представлених лауреатами; збільшується також різноманітність навчальних дисциплін і сфер культури, в яких вони трудяться.

“Динаміка людського розуму і духу справді безмежна в пізнанні та творінні, – наголосив Святіший Отець. – Це результат дії “іскри”, запаленої Богом в людині, створеній за Його образом, здатній шукати й завжди знаходити нові значення в творінні та в історії, і постійно виражати життєдайність духу у формуванні й перетворенні матерії.”

Великодушність і відданість дослідників

Наступник святого Петра зауважив, що дослідження вимагають значних зусиль і часу, тому слід визнавати великодушність і відданість, які науковці вкладають у свою працю, часто багаторічну, «щоб збагатити величезну загальнолюдську та духовну спадщину». «Це неоціненне служіння для піднесення духу й гідності людської особи, для якості взаємин у людській спільноті та для плідності місії Церкви», – підкреслив він.

 

Йозеф Ратцінґер – приклад відданості науці

Єпископ Риму зазначив, що визначні богослови й філософи сучасного й минулого вчать нас думати, аби поглиблювати свої стосунки з Богом та з іншими та спрямовувати людські вчинки згідно з чеснотами і, насамперед, згідно з любов’ю. Одним з таких богословів, за його словами, є Йозеф Ратцінґер, в ім’я якого вручають сьогоднішню премія.

«Кілька місяців тому, – додав Папа, – ми разом з ним складали подяку Господеві з нагоди 70-річчя його священства; і ми відчуваємо, що він супроводжує нас молитвою, постійно спрямовуючи свій погляд до обрію Бога. Досить поглянути на нього, щоб це зрозуміти. Сьогодні ми дякуємо йому, особливо, за те, що він був також прикладом палкої відданості навчанню, дослідженням, письмовому та усному спілкуванню; та за те, що він завжди повністю й гармонійно поєднував свої культурні дослідження зі своєю вірою і своїм служінням Церкві».

Кардинал Йозеф Ратцінґер у 90-і роки

Кардинал Йозеф Ратцінґер у 90-і роки

Святіший Отець зауважив, що Бенедикт XVI не припиняв свою дослідницьку діяльність аж до кінця свого понтифікату. Його трилогія про Христа, яку він завершив приблизно десять років тому, сповняючи обов’язки Єпископа Риму, стала унікальним особистим свідченням його постійних пошуків обличчя Господа, пошуків, які він потім продовжував у молитві.

Папа Франциск пригадав, що будучи Архиєпископом Мюнхена і Фрайзінга, Йозеф Ратцінґер обрав своїм гаслом словосполучення “Cooperatores Veritatis” (з лат. “співробітники правди”), взяте з Третього послання св. Івана. Це гасло, як підкреслив Єпископ Риму, виражає основну ідею різних етапів усього його життя: навчання, викладацької діяльності, єпископського служіння, служіння в Конгрегації віровчення, до якого його покликав святий Іван Павло ІІ 40 років тому, і понтифікату, що характеризується яскравим вченням і незмінною любов’ю до істини. Цей самий вислів – “Cooperatores Veritatis” також є гаслом, що міститься на дипломах, які вручають переможцям «Премії Ратцінґера».

«Це слова, з яких кожен із нас теж може і повинен черпати натхнення у своїй діяльності та у своєму житті, і які я залишаю всім вам, дорогі друзі, як побажання, разом зі своїм благословенням», – додав на завершення Папа Франциск.