Папа про стрілянину в Техасі: час припинити необмежену торгівлю зброєю
  • Срд, 25/05/2022 - 15:07

У світлі трагічної події – загибелі 19 дітей та двох вчителів під час стрілянини в початковій школі Техасу – Папа Франциск закликав припинити необмежену торгівлю зброєю.

«Моє серце розбите через вбивство в початковій школі Техасу. Я молюся за вбитих дітей і дорослих та за їхні родини. Настав час припинити необмежену торгівлю зброєю. Ми всі повинні докладати зусилля для того, щоб такі трагедії більше не траплялися», – промовив Папа Франциск наприкінці загальної аудієнції на площі Святого Петра у середу, 25 травня 2022 р., посилаючись на трагічну новину про стрілянину, що у переддень мала місце в початковій школі містечка Увальде, штат Техас, в якій 18-річний Сальвадор Рамос вбив 19 дітей та двох учителів. Перед тим, як увірватися в школу, він застрелив також свою бабусю, а пізніше він був вбитий правоохоронцями.

Гостре засудження як злочину, так і обставин, які його спричинили, висловив у своїй заяві кардинал Блейз Дж. Купіч, Чиказький Архиєпископ. «Америка переповнена зброєю, – підкреслив він. – У нас більше вогнепальної зброї, ніж людей. Роздумуючи про це останнє американське кровопролиття, я постійно повертаюся до запитань: Ким ми є як нація, якщо не діятимемо, щоб захистити наших дітей? Що ми любимо більше: наші знаряддя смерті чи наше майбутнє?». Він додав, що право на зброю ніколи не буде важливішим за життя людини і діти теж мають права, тому «обранці мають моральний обов’язок захищати їх».

На новину про стрілянину відреагувала також Єпископська Конференція США (USCCB): «Занадто багато стрілянини у школах, занадто багато вбивств невинних, – читаємо в їхній заяві. – Наша католицька віра закликає нас молитися за тих, хто помер, і перев’язувати рани інших, і своїми молитвами ми приєднуємося до громади Увальде та архиєпископа Ґуставо Ґарсіа-Сіллером. Чинячи це, кожен з нас повинен шукати в своїй душі шляхи для того, щоб зробити більше, аби зрозуміти цю епідемію зла та насильства, і благати наших обраних посадовців допомогти нам вжити відповідних заходів».