Папа про святого Йосифа: людина мрій, що супроводжує мовчки
  • Срд, 19/12/2018 - 10:18

Проповідуючи під час Святої Меси в каплиці «Дому Святої Марти, Папа Франциск звернув увагу на постать святого Йосифа. У молитві Папа згадав неповносправних дітей з Чехії, які виготовили Різдвяні прикраси для ялинки, що стоять перед вівтарем у каплиці.

Людина, що вміє мовчки супроводжувати Ісуса, й людина мрій – такими словами Святіший Отець описав постать святого Йосифа Обручника під час проповіді в каплиці «Дому Святої Марти» 18 грудня 2018 р.

Мудрість добрих батьків

За словами Святішого Отця, Святе Письмо описує святого Йосифа як «справедливого чоловіка, що дотримувався закону, покірного робітника, що любив Марію». Коли Йосиф дізнався, що Марія чекає дитину, вирішив відійти, але потім Бог об’являє йому його місію і, таким чином, Йосиф бере на себе відповідальність і мовчки супроводжує зростання Божого Сина, дає йому рости. Проповідник звернув увагу саме на цю характеристику святого Йосифа, який умів «дозволяти рости». «За своєю природою, – пояснив Папа, – ми завжди хочемо втручатися в життя інших: “А чому він робить оте?”, “Чому саме так?”. І починаємо пліткувати. Натомість, св. Йосиф оберігає, допомагає, але мовчки».

Папа додав, що добрі батьки вміють чекати й відразу не сварять дитину за помилку. Потрібно вміти чекати перед тим, як сказати слова, що спонукають рости. Чекати мовчки, подібно до того, як Бог чинить зі Своїми дітьми.  

Людина мрій

Наступник святого Петра зазначив, що св. Йосиф був конкретним, але, одночасно, мав велике серце, він не був «мрійником», але «людиною мрій». Саме мрії, за словами Папи, є упривілейованим місцем для того, щоб шукати правду. Він закликав не втрачати здатності мріяти, здатності з довір’ям відкриватися на завтрашнє, незважаючи на труднощі. «Мріяти так, як мріє молодь, яка мріє «надмірно», і там знаходить свій шлях, – закликав на завершення Святіший Отець. – Не втрачаймо здатність мріяти, адже це відкриває двері на майбутнє».