Папа про загрози клерикалізму й втрати зв’язку з Об’явленням
  • Втр, 13/12/2016 - 18:25

Смиренний та убогий Божий люд, що вірить у Господа, іноді стає жертвою «релігійних інтелектуалів» та «церковників, опанованих клерикалізмом», яких розкаяні грішники випередять у Божому царстві. Думками про шкідливість клерикалізму Папа Франциск поділився під час ранкової проповіді в каплиці «Дому святої Марти» у вівторок, 13 грудня 2016 року. Святу Месу разом з ним співслужили члени Ради Кардиналів, що від 12 до 14 грудня проводять у Ватикані свою чергову зустріч.

Картаючи первосвящеників та старійшин народу за їхнє лицемірство, Ісус сказав: «Істинно кажу вам, що митарі й блудниці вас випереджують у Царстві Божім». Як зауважив Святіший Отець, це були люди, що мали «юридичний, моральний і релігійний авторитет» серед народу та «вирішували все». Первосвященики судили Ісуса, замислили вбити Лазаря, саме до них прийшов Юда, задумавши зрадити Христа. Вони дійшли до «деспотизму над народом» завдяки «інструменталізації закону».

«Але це був закон, який вони неодноразово переробляли, дійшовши аж до 500 заповідей. Ним все було врегульоване, абсолютно все! Цей закон був науково структурований, адже це були розумні люди, мали добрі знання. Вони намагалися все передбачити… Але це був закон, позбавлений пам’яті, – сказав проповідник. – Вони забули про першу заповідь, яку Бог залишив праотцеві Авраамові: “Ходи у моїй присутності та будь бездоганним”. Вони ж не прямували вперед, але зупинилися на місці, застрягли у своїх переконаннях».

За словами Наступника святого Петра, первосвященики та книжники «забули десять заповідей», касуючи «Господній закон» власними інтелектуалістськими, витонченими й казуїстичними приписами, втративши зв’язок, який «єднає сьогодення з Об’явленням». І жертвами цих людей ставав «смиренний та убогий люд, що покладав свою надію на Господа». Вони «вміли каятися», хоч і не були здатними «сповнити закон», через що почувалися «засудженими» й «визискуваними» з боку тих, які були «марнославними й гордими».

Як зауважив Папа, жертвою таких людей став також Юда: «Він був зрадником, вчинив жахливий гріх… Але Євангелія розповідає: “Розкаявшись, він пішов повернути їм гроші”. А що вони на це? Може сказали: “Нічого, ти був нашим спільником. Не хвилюйся, ми маємо владу все тобі простити”? Ні! Вони сказали: “А що нам до того! Це твої проблеми!” І залишили його самотнім, викинули, немов непотріб».

«Бідолашний розкаяний грішник Юда не був прийнятий пастирями. Тому що вони забули, що означає бути пастирем. Вони були релігійними інтелектуалами, тими, в чиїх руках була влада. Вони катехизували людей за допомогою моралі, витвореної розумом, а не об’явленої Богом», – сказав Святіший Отець, додаючи, що й сьогодні такі випадки трапляються в Церкві, де також зустрічається «дух клерикалізму», під впливом якого «духовні особи почуваються вищими й віддаляються від людей», через що не мають часу вислухати бідних і страждаючих.

Папа зазначив, що «зло клерикалізму» є «сучасною версією» книжників та фарисеїв, і жертва цього наставлення не змінилася. Нею є «бідний і смиренний люд, що очікує Господа». Однак, також сьогодні Ісус каже «всім тим, хто опанований клерикалізмом» і всім нам: «Грішники й блудниці випередять вас у Царстві небесному».