Папа про завдання євангелізаторів: зустрічати людину там, де вона живе
  • Втр, 19/11/2019 - 11:52

Якщо, на жаль, багато-хто з різних причин «віддалилися від наших парафій», то нагальним є зустрічати людей там, «де вони живуть та працюють». На цьому наголосив Папа Франциск, зустрічаючись у понеділок, 18 листопада 2019 р., з 6 тисячами волонтерів із так званих Парафіяльних осередків євангелізації. Йдеться про ініціативу, започатковану три десятиріччя тому міланським священиком о. П’єрджорджо Періні, якому сьогодні вже 90 років. Аудієнцією зі Святішим Отцем вони відзначили 30-річчя ініціативи.

Єпископ Риму окремо подякував душпастиреві за «невтомне діло євангелізації», деякі плоди якого Господь дав йому благодать бачити, як також за 65 років священичого служіння.

Покликані приносити плоди, а не споглядати

Папа нагадав, що Ісус, прощаючись зі Своїми апостолами, залишив Своїм учням такі слова: «Я вас призначив, щоб ви йшли і плід принесли, та щоб тривав ваш плід». Йдеться про покликання, від якого не може втекти той, хто зустрів Господа, той, кого здобуло Його Євангеліє.

«Очевидно, Ісус не сказав учням, що вони побачать плоди своєї праці. Лише запевнив, що вони мали б залишитися. Й ця обітниця стосується також і нас. Думати про те, що після великої праці виникає прагнення побачити плід наших старань є людським, але Євангеліє спонукає до іншого напрямку», – додав він.

Далі Святіший Отець звернув увагу на те, що Ісус не дає учням поблажок, коли говорить про радикальність, з якою потрібно йти за Ним, кажучи: «Як зробите все, що звелено вам, кажіть: Ми слуги непотрібні, виконали те, що повинні були зробити». Однак, «якщо наші зусилля для звіщення Євангелія є необмеженими», якщо «завжди знаходять нас готовими», тоді перспектива змінюється: якщо ми є пильними та вірними, «Він дає нам побачити плоди».

В справжнього учня не бракує ентузіазму

За словами Папи, історія «Парафіяльних осередків євангелізації» з легкістю вписується у вищеописаний контекст. Плідність їхніх зусиль відображається через поширення цих осередків, які відкриваються в різних частинах світу. «Ніколи не втомлюйтеся йти дорогами, які перед вами простеляє Дух воскреслого Господа. Нехай вас не зупиняє жоден страх перед новим, нехай не сповільнюють вашого кроку труднощі, які є неминучими на дорозі євангелізації. Коли хтось є учнем-місіонером, ніколи не може забракнути ентузіазму», – наголосив він, заохочуючи в хвилини труднощів шукати підтримки в молитві до Святого Духа, а в хвилини слабкості – відчувати силу спільноти.

Сягнути глибини життя

Як зауважив Глава Католицької Церкви, наші парафії наповнені багатьма ініціативами, які, часто, не впливають на життя людей. Також і перед осередками євангелізації стоїть завдання «оживляти, особливо, в цей наш час, життя наших парафіяльних спільнот». А це буде можливим мірою того, як вони ставатимуть «місцем слухання Божого слова» та «служіння таїнства Його смерті й воскресіння». Лише тоді діло євангелізації ставатиме «ефективним і плідним».

«На жаль, чимало людей з різних причин віддалилися від наших парафій. Отож, нагальним є повернутися до необхідності зустрічі, щоби досягати людей там, де вони живуть і працюють. Якщо ми зустріли Христа в своєму житті, то не можемо затримувати Його лише для себе. Вирішальним є те, щоб ми ділилися цим досвідом також з іншими: в цьому – головна дорога євангелізації», – наголосив Папа.

Зустріч, що перемінює

Святіший Отець закликав представників євангелізційних осередків не забувати про те, що кожного разу, коли вони когось зустрічають, «розігрується історія, що може змінити життя людини». Не йдеться про те, щоб чинити акт прозелітизму, але давати свідчення. Так завжди було: коли Ісус проходив повз озеро й зосередив погляд на рибалках, Він перемінив їхнє життя.

«Те саме повторюється і в наші дні, коли зустріч є плодом християнської любові, то перемінює життя, бо досягає серця людей, до глибини їх торкається. Нехай же ваше звіщення зможе стати свідченням милосердя, яким ви унаочнюєте, що кожен прояв уваги до найменших є проявом уваги до Ісуса, Який ототожнює Себе з ними», – побажав Папа Франциск.